nieuws

Ingenieur zoekt naar partnerschap

bouwbreed

Nederlandse ingenieursbureaus zoeken naarstig naar mogelijkheden om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan in een poging hun resultaten te verbeteren.

Fusies geven beste kans op succes

Onderzoek van Ipsos Synovate, in opdracht van NL Ingenieurs en software-ontwikkelaar Deltek, wijst uit dat 65 procent samenwerking als hoogste op de prioriteitenlijst heeft staan. Elders in het noordwesten van Europa zet slechts een op de drie bedrijven zo verbeten in op partnerschap. Een groep van 12 procent van de Nederlandse bureaus ziet een fusie als de beste kans op meer succes. DHV en Royal Haskoning zijn die weg al ingeslagen.

In zijn onderzoek verrichtte Ipsos Synovate 75 interviews van ieder een kwartier bij vijftig bedrijven met elk meer dan vijftig medewerkers. Aan het woord kwamen de beslissers in de organisatie. Soortgelijk onderzoek werd gedaan in acht landen in het noordwesten en midden van Europa.

Na samenwerking scoren op de lijst van kansrijke keuzes de verbetering van de efficiëntie (61 procent), innovatie (60 procent) en specialisatie op markten en klanten (47 procent). Eveneens in de picture staan internationale groei (43 procent), hogere kwaliteit (40 procent) en verbetering van de oplevertijd (12 procent).

Bedreiging

Vanuit de directiekamers wordt als grootste bedreiging gezien de concurrentie op prijs. De vrees voor prijsvechters is in Nederland aanzienlijk groter dan in het buitenland. Als tweede kopzorg noemen de ingenieursbureaus de bezuinigingen bij de overheden. Na de gemeenten slaan nu ook het Rijk en de waterschappen aan het schrappen van investeringen.

In het buitenland, waar de toekomstverwachtingen gunstiger zijn dan in Nederland, is voor 63 procent van de bureaus het vinden en behouden van goed personeel een serieuze bedreiging. In Nederland kampt 44 procent met datzelfde probleem.

Voor concurrentie met grote internationale collega’s is slechts 12 procent van de Nederlandse bureaus bevreesd. In onze buurlanden – die steeds vaker te maken krijgen met de oprukkende Nederlanders – noemt 36 procent de druk vanuit het buitenland. Meer druk maken de bureaus in ons land zich over het betalingsgedrag van de opdrachtgevers (29 procent) en de concurrentie met de aannemerij (19 procent).

De Europese ingenieursmarkt telt een miljoen werknemers en is jaarlijks goed voor een omzet van 100 miljard euro. De gerelateerde investeringen lopen op tot 1800 miljard. Op donderdag 7 juni in Rotterdam en op 12 juni in Eindhoven vinden voor de ingenieursbureaus bijeenkomsten plaats waar de uitkomsten van het onderzoek tegen het licht worden gehouden.

Reageer op dit artikel