nieuws

‘Hotels profiteren van misère in bouw’

bouwbreed

De hotelbranche spint garen bij de crisis in de bouw. Aannemers worden gedwongen om nieuwbouw en renovatieprojecten voor een lagere prijs aan te nemen. “Het is goed dat de sector eens met een crisis geconfronteerd wordt.”

H oteleigenaren zijn constant bezig met nieuw- en verbouw, legt voorzitter Frans Hazen van de sector Hotels van Koninklijke Horeca Nederland uit. “Je moet toch wel eens in de vijf á tien jaar nieuwe badkamers hebben. Als hotel moet je voorop blijven lopen, mensen verbouwen thuis tenslotte ook.”

De afgelopen maanden is het aantal bouwplannen van hotels toegenomen, blijkt uit onderzoek van het blad Hotelbouwplannen. Vooral in de Randstad stijgt het aantal in aanbouw zijnde hotels, met een zwaar accent op de hoofdstad.

Volgens Hazen komt dat doordat een aannemer tegenwoordig relatief goedkoop is. Of eigenlijk: Bouwbedrijven waren jarenlang te duur. “Ik heb mijn eigen hotel, De Draak in Bergen op Zoom, de afgelopen jaren meerdere malen verbouwd. In januari 2000 waren de badkamers aan de beurt. Ik moest de tegelzetter toen 90 gulden per uur betalen. Veel te duur, vond ik, maar dat was nu eenmaal de prijs, werd mij uitgelegd.” Hazen betaalde. “Maar ik dacht wel: Het zou wel eens goed zijn als de bouwsector met een crisis geconfronteerd wordt.”

Die crisis kwam er en bracht verandering, stelt Hazen. “Toen ik eind vorig jaar ging verbouwen waren de prijzen veel redelijker. Het project duurde wel twee keer zo lang als we hadden afgesproken.” De urgentie ontbreekt nog steeds bij de aannemers. “Ik kreeg weer het gevoel dat ik blij mocht zijn dat ze tijd voor me vrij wilden maken.”

Maar de prijs was lager en dat telt ook. “De hotelbranche profiteert daar natuurlijk van. Renovaties die toch gedaan moeten worden, schuiven we naar voren, omdat het goedkoper is.” Er speelt ook iets anders mee. “Ook voor ons is het crisis. Hotels zijn minder vol, dus is het makkelijker om bijvoorbeeld een vleugel af te sluiten voor renovatie.”

Het ombouwen van structureel leegstaande kantoren naar hotels komt steeds vaker voor, blijkt uit het onderzoek van het blad Hotelbouwplannen. Hazen herkent zich niet in die conclusie. “Behalve een paar projecten in de Randstad wordt herbestemmen niet grootschalig opgepakt. Een kantoor is nog niet zomaar een hotel. Daar is een behoorlijke investering voor nodig. Bovendien staan die kantoren niet altijd op aantrekkelijke locaties.”

Dat naast de renovatie- en herbestemmingsprojecten ook het aantal nieuwbouwplannen in de lift zit, begrijpt Hazen niet. “Als je mij nu zou vragen of ik een hotel zou willen bouwen, dan zou ik je waarschijnlijk uitlachen. Hier in Noord-Brabant zijn genoeg kamers, net als in de rest van Nederland. Bovendien hebben we te maken met de vergrijzing, waardoor het aantal hotelovernachtingen de komende jaren niet zal toenemen.” Dat er in Amsterdam flink gebouwd wordt, snapt Hazen nog wel. “Iedereen die naar Nederland op vakantie gaat, komt naar Amsterdam. De hotelmarkt zal daar altijd wel booming blijven.”

Financier

Da t het ook in Amsterdam soms moeilijk is, bewijst Volker Wessels-dochter G&S Vastgoed. Deze ontwikkelaar werkt aan een hotel naast het bijna opgeleverde Ziggo Dome in Amsterdam. Het hotel had ongeveer gelijk met het muziekpaleis klaar moeten zijn. Omdat tot nu toe geen belegger, geen exploitant en geen financier gevonden werd, is de bouw echter nog niet begonnen. Hoe het nu met het project staat, wil het vastgoedbedrijf niet kwijt. “We zijn er druk mee bezig”, aldus een zegsvrouw.

Het is ook niet makkelijk om een hotel van de grond te krijgen, zegt Hazen. “Het is geen appartement of kantoor dat je verhuurt en klaar. Je moet iedere dag weer opnieuw mensen vinden om je kamer aan te verhuren. Als je nu een hotel wilt bouwen moet je zelf met 40 procent van het geld over de brug komen. Anders hebben banken en beleggers er geen zin in. En daar hebben ze misschien wel gelijk in ook.”

Reageer op dit artikel