nieuws

‘Hogere btw leidt nu al tot 
problemen bij nieuwbouw’

bouwbreed

De voorgenomen btw-verhoging veroorzaakt nu al onrust onder kopers van nieuwbouwwoningen, signaleren Bouwend Nederland, Neprom en NVB.

Mensen die recent een nieuwbouwwoning kochten, wacht een onaangename verrassing. De btw-verhoging moet ingaan op 1 oktober. Voor de betalingstermijnen die daarna moeten worden voldaan, geldt het hogere tarief. De brancheorganisaties bepleiten met klem een overgangsregeling om kopers die voor het oude tarief hebben getekend, te ontzien.

Ook zien de partijen tekenen dat de verkoop en bouw van nieuwe woningen door de btw-verhoging opnieuw een zware klap krijgt. De verkoop van gemiddeld bijna 4000 nieuwe woningen per maand voor de crisis is al gekelderd naar 1000. Het perspectief van een verdere neergang dreigt.

Volgens de belastingregels moet het btw-tarief worden gerekend dat geldt op het moment dat de prestatie is geleverd en de termijn wordt gefactureerd. Recente kopers krijgen, gezien de te verwachten doorlooptijd van bouwprojecten, voor een groot deel van de prijs te maken met het verhoogde tarief. Dat kan flink oplopen. Bij een gemiddelde nieuwbouwwoning van 250.000 euro leidt oplevering na 1 oktober tot een prijsverhoging van 4200 euro, zo rekenen de organisaties voor.

Omdat hiermee bij de hypotheekverstrekking geen rekening is gehouden, zullen veel kopers opnieuw bij de bank moeten aankloppen. Dergelijke problematische gevolgen zijn waarschijnlijk onbedoeld, denken Bouwend Nederland, Neprom en NVB. Ze rekenen er op dat de politiek dit probleem wil ondervangen, omdat het samenhangt met het karakter van de bouwfinanciering.

Reageer op dit artikel