nieuws

Hitachi verlaagt hoeveelheid chemisch afval

bouwbreed Premium

Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) heeft een procedé geïntroduceerd om de hoeveelheid chemisch afval als gevolg van de verfactiviteiten van zijn fabriek in Amsterdam te verminderen. De methode is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Advantage Chemicals.

In het nieuwe procedé worden systemen voor directe klontvorming gecombineerd met systemen voor afvalwaterbehandeling. De verf bezinkt niet en vormt geen afzetting, maar wordt opgelost in het water en naar een zuiveringstank gepompt.

“Voor deze tank hebben we Advantage Chemicals gevraagd een stof te ontwikkelen die de verf kan verwijderen door deze te laten drijven”, vertelt Robin Huijsman van HCME. “Het drijvende verfslib, naar schatting 30 ton per jaar, wordt boven in de tank van het water afgeroomd.”

Het nieuwe systeem heeft de hoeveelheid afval met 88 procent per jaar verminderd. Voordat het in december 2011 in gebruik werd genomen, leidden de verfactiviteiten tot zo’n 260 ton afval per jaar. Het bedrijf gebruikte een put, waarin de verf bezonk of zich afzette op de bodem van het waterbassin onder de verfinstallatie.

Tweemaal per jaar moest het bassin gereinigd worden en werden water en verf verwijderd, een kostbare operatie qua arbeid, energie, water en afvalverwerking.

De nieuwe methode levert een besparing op van naar schatting 60.000 euro per jaar, bovenop het voordeel van lagere verwerkingsko ste n van afvalwater en slib.

Reageer op dit artikel