nieuws

Eén-component glascoating pv-panelen sneller toepasbaar

bouwbreed

Vindico, leverancier van coatingen zoals glasbeschermingproducten en anti-bacteriële coatings, heeft haar hydrofiele coating voor beglazing en zonnepanelen teruggebracht van 2 naar 1 component. Deze versie hoeft niet meer gemengd te worden, waardoor het niet meer drie uur duurt voordat het middel toegepast kan worden.

Bovendien levert het bedrijf nu een sproeifles die direct klaar is voor gebruik. Volgens de leverancier is het offline aanbrengen van de zogeheten Solar Clean Kit revolutionair in de markt. “De installateur kan het middel op het paneel sprayen alvorens het te monteren. Op deze manier coat je zo een 50 vierkante meter zonnepanelen, zonder dat je daarvoor een fabrieksmatig proces nodig hebt. De investeerder of consument kan zo zelf beslissen of hij kiest voor een duurzaam zonnepaneel”, aldus Jose Zaman van Vindico.

De hydrofiele (waterafstotende) coating van Vindico geeft over 25 jaar een rendementsverhoging van 28 procent ten opzichte van zonnepanelen zonder coating. Dat heeft langjarig onderzoek van De Hogeschool van Bern uitgewezen.

De school test sinds 1994 pv-velden met en zonder coating. De vervuilde panelen lieten stroomverlies zien van ruim een kwart ten opzichte van de behandelde panelen. Bij praktijktesten van Vindico, onderdeel van Van Noordenne Glasgroep, in Portugal bleek dat de antireflectiecoating in combinatie met de hydrofiele beschermingslaag een toename betekent van 4,5 procent lichttransmissie en een vermogensverbetering van 5 procent per jaar ten opzichte vaneen onbehandeld pv-paneel.

Reageer op dit artikel