nieuws

Drijvende passiefwoning leeft van de zon

bouwbreed Premium

‘ ‘Na 2000 jaar mag je wel eens ophouden met stenen stapelen.’’ Aan het woord is architect Pieter Kromwijk, die aan de wieg stond van de eerste drijvende passiefwoning van Nederland, de AutarkHome. ‘‘Uitgangspunt van deze woning is: de bron van alle leven is de zon.’’ Vanaf zaterdag kan het publiek vijf maanden lang rondneuzen in de drijvende witte woning, afgemeerd aan de kade van de Maas in Maastricht.

De op ee n groot vlot drijvende woning voorziet volledig in de eigen energievoorziening. Wie het huis met zijn drie slaapkamers, douche, ruime woonkamer en keuken wil kopen, betaalt daarvoor 250.000 euro. Met als voordeel dat hij geen maandelijkse energiekosten hoeft te betalen. En dat maakt het huis volgens ontwerper Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten aantrekkelijk.

‘‘De woning is opgebouwd met normale standard proven technologies’’, legt Kromwijk uit. ‘‘Boven op het dak vangen zonnepanelen energie op voor de 2000 kilo wegende batterijen in de kelderruimte, goed voor het bufferen van vier tot vijf dagen stroom. Zes zonnecollectoren zorgen voor een warmwateropslag van 4000 liter bij een temperatuur van 70 graden Celsius. Het drinkwater wordt uit de Maas gehaald en gezuiverd, afvalwater wordt behandeld voor het in de Maas terug gaat. Er is geen aansluiting met de kade voor de toevoer van energie’’, aldus Kromwijk. De ventilatie van Stork is mechanisch, warmte wordt hergebruikt via een warmteterugwininstallatie, en het kookfornuis is elektrisch. Mosa maakte een tegel die cradle to cradle is, Desso maakt het duurzame tapijt, kranen en douchekop hebben waterbesparende koppen. Er is driedubbelglas, koudebruggen zijn voorkomen. De isolatie is tien maal zo zwaar als bij een normale moderne woning.

‘‘De wanden van geëxpandeerd polystyreen (eps) zijn 55 centimeter dik en 2,70 meter hoog’’, vertelt Kromwijk. ‘‘In de wanden zitten uitsparingen, gevuld met beton. Eps kan veel druk verdragen, alles is aan elkaar gelijmd. We hebben geen bakstenen of cement gebruikt. Voor de ballast hebben we beton gebruikt in kelder en vloeren, en in de vloer is verwarming en koeling ingebouwd. Het enige nieuwe aan dit huis is dat we gebruikmaken van een warmwaterbuffer van 4 kuub, waar momenteel 1 kuub gebruikelijk is. Dat doen we om de warmte langer vast te houden. We kunnen een week zonder zon met behulp van de batterijen. In de winter kan de biodieselgenerator enkele uurtjes draaien om de batterijen te laden en warmwatertanks op te warmen.’’

De 24 stuks 265 wattpiekpanelen van IBC Solar en zes zonn ecollectoren zorgen voor genoeg energie voor een gemiddeld gezin, maar de huishouding moet wel goed gestuurd worden. Want als je tegelijkertijd een taart gaat bakken, de afwasmachine aanzet, de was gaat doen en riant gaat koken, ben je snel door de reserves heen, weet Kromwijk. Een speciale monitor regelt wanneer de afwas kan worden gedaan en de was kan draaien. Daarbij checkt de computer ook het aantal uren te verwachten zonneschijn om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van nieuwe energietoevoer. Aannemer Alex Deckers, die het huis bouwde, zegt spannende momenten beleefd te hebben. ‘‘Tijdens de bouw konden we geen waterpas gebruiken’’, legt hij uit. ‘‘Het bouwwerk lag qua gewicht voortdurend uit zijn as. Pas toen alles klaar was, zijn we gaan stabiliseren middels twee watertanks in het vlot onder de woning, het verplaatsen van lucht in de trimtanks en het plaatsen vangewichten.’’

Reageer op dit artikel