nieuws

DNB maakt zich zorgen over jonge huiseigenaar

bouwbreed Premium

Veel jonge huiseigenaren met een hoger inkomen hebben te kampen met een negatieve overwaarde op hun woning. Deze groep heeft bovendien vaak hoge hypotheken afgesloten ten opzichte van het inkomen en spaargeld, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).

Het einde van de daling van de huizenprijzen is nog niet in zicht, voorspelt DNB in zijn ‘Overzicht financiële stabiliteit voorjaar 2012’. Woningbezitters wachten met de koop van een nieuwe woning totdat de eigen woning is verkocht. Bovendien leidt de combinatie van lage economische groei en dalende huizenprijzen eerder tot een hogere hypotheekrente dan tot een daling.

De daling van de prijzen van koopwoningen heeft ook gevolgen voor de gezondheid van financiële instellingen. De afnemende woningwaarde verlaagt de kwaliteit van de hypotheekportefeuille, die vaak als onderpand dient voor financiering, waardoor het voor banken moeilijker wordt om aan geld te komen.

DNB maakt zich ook zorgen over de commerciële vastgoedmarkt. Zeker een kwart van de 80 miljard euro aan bancaire vastgoedleningen staat onder water, luidt de conclusie. Bovendien loopt in 2012 en 2013 30 procent van de leningen af. “Het gevaar is dat leningen niet worden terugbetaald en in onderpand gegeven vastgoed in waarde daalt. Verzekeraars en pensioenfondsen beleggen direct in vastgoed of in aan vastgoed gerelateerde producten. De prijsontwikkeling treft hen direct”, aldus de centrale bank. DNB vermoedt dat een groter deel van de leningen een loan-to-value-ratioheeft van meer dan 100 procent ten opzichte van het onderpand. “De waarderingen zijn deels gedateerd en weerspiegelen dus niet de laatste ontwikkelingen op de markt.”

DNB tekent daarbij wel aan dat het om een steekproef gaat. Om het risico volledig in beeld te krijgen, zullen DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alle commercieel-vastgoedportefeuilles van banken, verzekeraars en pensioenfondsen onder de loep nemen.

Reageer op dit artikel