nieuws

De Waag gemonitord voor herfundering

bouwbreed

De Waag gemonitord voor herfundering

De Waag op de Amsterdamse Nieuwmarkt krijgt een nieuwe fundering. Maar met gevoelige hoekverdraaiingssensoren worden eerst de dagelijkse en seizoensbewegingen in kaart gebracht.

De gemeente heeft 5,1 miljoen euro gereserveerd voor de herfundering van een van de oudste gebouwen van de stad. Tot de sloop van de stadsmuur begin 17de eeuw deed het gebouw dienst als stadspoort. Daarna kwam het in gebruik van tal van gilden, waaronder dat van de metselaars. Lang dachten deskundigen dat de metselaarstoren die ernstige scheuren vertoont, verzakt. Het tegendeel blijkt het geval.

De toren is bij een herfundering begin jaren negentig juist te stevig op de tweede zandlaag gezet en volgt daardoor niet langer de gestage zetting van de rest van het gebouw. Voorafgaand aan de herfundering, waarbij het grootste deel van het gebouw op een betonnen tafel wordt geplaatst, brengt het Groningse bedrijf Stabi­Alert alvast de bewegingen in kaart. Zo kan er straks vroegtijdig alarm worden geslagen wanneer er iets misgaat.

Reageer op dit artikel