nieuws

Coalitiebespreking Limburg strandt op aanleg Buitenring

bouwbreed

De coalitiebesprekingen in Limburg zijn afgebroken na een hevig meningsverschil tussen VVD en GroenLinks over de aanleg van de 26 kilometer lange Buitenring door Parkstad. De VVD is voor, GroenLinks tegen die ruim 400 miljoen euro kostende snelweg.

GroenLinks vindt de weg overbodig en schadelijk voor de natuur. De VVD hoopt op een economische impuls voor de voormalige oostelijke mijnstreek door aanleg van de weg. Beide partijen bleken niet langer door één deur te kunnen, waarop formateur Martijn van Helvert de stekker uit de besprekingen trok.

In ruil voor instemming met de aanleg boden andere partijen GroenLinks miljoenen euro’s aan voor compensatie van natuur die verloren gaat. “Dat zou ertoe leiden dat niet de vervuiler betaalt, maar dat er betaald wordt om te vervuilen”, aldus GroenLinks.

In maart viel de oude coalitie van PVV, VVD en CDA na een flinke ruzie tussen PVV en CDA over het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Limburg.

Van Helvert werd als fractievoorzitter van de grootste partij, het CDA, formateur en ging praten met vier partijen: CDA, VVD, PvdA en GroenLinks. GroenLinks schoof mee aan tafel, omdat een verbond van de drie grote partijen slechts kon rekenen op één stem meerderheid in de Limburgse staten. De drie zetels van GroenLinks waren daarom welkom geweest.

De VVD liet afgelopen week weten geen vertrouwen in een samenwerking met GroenLinks te hebben. Het meest waarschijnlijk is nu een samenwerking van de drie middenpartijen met D66. Maar ook de SP zit op het vinkentouw.

De aanleg van de Buitenring is omstreden. De meeste bestuurders zijn voor, de meeste inwoners van de regio zijn tegen.

Reageer op dit artikel