nieuws

BRS wint strijd om koud gebogen glas

bouwbreed

BRS wint strijd om koud gebogen glas

In hoger beroep heeft BRS een langlopende strijd over het koud buigen van glas alsnog gewonnen.

Het koud buigen van gelaagd glas is in 1996 bedacht door László Vákár van Movares. De ingenieur ging daarmee in tegen het heersende idee dat koud gebogen glas na verloop van tijd zou delamineren. Daarvoor was het onder andere belangrijk een goede folie tussen de afzonderlijke glasplaten toe te passen. Dan vloeien de spanningen na het buigen snel weg. Het octrooi werd daarna in een samenwerkingsverband met BRS uit Moerkapelle geëxploiteerd. BRS paste de techniek in verschillende projecten toe. Verder lijken er weinig speciale technieken aan te pas te komen.

Brakel Atmos maakte ook gebruik van de techniek. Het voorzag het station Breukelen van een kap met gebogen glas. De firma droeg daarvoor een vergoeding van 25 euro per vierkante meter af aan het samenwerkingsverband van Movares en BRS. Een paar jaar later bij de bouw van station Leidschenveen weigerde het bedrijf nog langer de licentievergoeding te betalen. BRS spande daarop een rechtszaak aan die het verloor. Volgens Vákár vanwege een argument dat de rechter zelf had ingebracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat nu recht gezet. De proceskosten van BRS voor beide zaken, komen voor rekening van Brakel Atmos.

Reageer op dit artikel