nieuws

Brabant stevent af op diepterecord

bouwbreed

De woningbouwproductie in de provincie Brabant dreigt af te glijden naar een historisch dieptepunt.

Gedeputeerde: zorg dat jongere niet in ouderlijk huis blijft

Het leek even op goed nieuws uit Brabant gisteren: 10.000 opgeleverde woningen in 2011. Dat is 16 procent meer dan in 2010.

Wie verder kijkt ziet dat de opleving tijdelijk is. In 2011 liep het aantal in aanbouw genomen woningen namelijk al weer fors terug.

De provincie rekent op een groei van de woningvoorraad in 2013 van hooguit 5500 tot 6000 woningen. Dat is vergelijkbaar met het diepterecord uit 2003.

Zicht op herstel is er niet. Gedeputeerde Yves de Boer betreurt de cijfers. “Zeker gezien de demografische behoefte. We hebben meer nieuwe huizen nodig.”

De Boer constateert dat het vertrouwen weer moet terugkeren bij de consument. “We moeten ervoor zorgen dat starters die nu een voorkeur hebben voor hotel mama, weer aan bod kunnen komen op de woningmarkt. Hoe? Als we dat wisten dan hadden we in Nederland geen probleem gehad.”

In 2011 steeg het aantal opleveringen door stimuleringsmaatregelen, concludeert hij. De meeste daarvan zijn afgelopen. Grote nieuwe crisismaatregelen blijven uit.

Noord Brabant heeft er nog een. Gedeputeerde De Boer: “We stellen 4 miljoen beschikbaar voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Per initiatief van twee personen komt dat neer op 4000 euro.”

Of de woningbouwproductie daarmee aantrekt, is niet gezegd. “De maatregel is bedoeld voor vier jaar. Het kan zijn dat de pot na volgend jaar leeg is, maar het kan ook vier jaar duren.”

De Boer heeft nog wel een advies voor aannemers. “Richt je op verduurzaming en herontwikkeling. Dan maak je meer kans dan met nieuwe projecten.

Breda

In 2011 werden de meeste Brabantse, nieuwe woningen in Breda opgeleverd (1053). Tilburg staat met 818 woningen op nummer twee, gevolgd door Eindhoven (794) en ‘s-Hertogenbosch (724). Gesloopt werd er ook. De sloopkogel raakte 1664 oude woningen in 2011. In Tilburg gingen de meeste oude huizen tegen de vlakte: 402. In Breda waren dat er 310 en in Helmond 144. Begin 2011 stonden er in de hele provincie Noord-Brabant iets meer dan 1 miljoen huizen.

Reageer op dit artikel