nieuws

Bouwproductie Nederland herstelt tot bescheiden groei van 0,4 procent

bouwbreed

De bouwproductie is in Nederland in maart vergeleken met dezelfde maand vorig jaar gestegen met 0,4 procent. De toename volgt op de daling van 3,3 procent in februari.

Volgens cijfers van Europees statistisch bureau Eurostat laat Nederland voor het eerst in vijf maanden weer een positief cijfer zien. De laatste keer dat ons land met een groeicijfer uit de bus kwam was in november, met een bescheiden plus van 0,6 procent.

De opmerkelijkste uitslag komt dit keer uit Duitsland. Bij de oosterburen lag de bouwproductie in maart maar liefst 30,7 procent hoger dan een jaar eerder. Een bureau als Nedubex, aanjager van bouwbelangstelling in Duitsland, adviseert de Nederlandse aannemerij dan ook dringend om eens goed te kijken naar de kansen aan de andere kant van de grens. In februari tekende zich in Duitsland weliswaar een krimp van 16,9 procent af maar die daling kan volledig toegeschreven worden aan de koudegolf die alle bouwvakkers binnenhield.

Ook elders in Europa vinden belangrijke oplevingen plaats. Groot-Brittannië heeft de neergang van zich afgeschud en presteert al twee maanden uitstekend. Februari liet een groei van 6,1 procent zien. Maart overtrof alle verwachtingen met een toename van 14,8 procent.

Frankrijk meldt zich eveneens bij de landen van het herstel. Rond de jaarwisseling hadden de Fransen een vrij stabiele bouwproductie met maandelijks hier eens een procentje minder, dan weer eens een beetje meer. De koudedip in februari (-15,7) werd gerevancheerd met een groei van 17,8 procent in maart.

Ook Italië veert op. In de eerste twee maanden van het jaar verloor het land cumulatief 16,7 procent van zijn bouwproductie. In maart lag de productie plotseling 9,5 procent boven het niveau van een jaar eerder.

De rapportages vanuit België naar Eurostat haperen al maandenlang. Daarmee zit het land in hetzelfde schuitje als de Baltische Staten en Griekenland, die – anders dan de Belgen – nog niet verplicht zijn de cijfers trouw aan te leveren. Het laatste cijfer van de Belgen is een krimp van 7 procent in december.

Reageer op dit artikel