nieuws

Bouw pas bij verkiezingen op agenda

bouwbreed Premium

De politiek is niet bereid om nu het Lenteakkoord aan te passen na de desastreuze conclusies van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dat blijkt uit een rondgang langs de politieke partijen.

Voor de ondertekenaars van het akkoord is aanpassing nu niet aan de orde. CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove wil vooral duidelijkheid scheppen over de renteaftrek. “Daar is nu veel behoefte aan. We zijn terughoudend om te bewegen als het gaat om de hypotheekrenteaftrek. We gaan niet rommelen aan de hoofdlijnen van het akkoord. Mogelijk komen er nog kleine aanpassingen.”

Linda Voortman, woordvoerder wonen voor GroenLinks, wil de doorrekening van het CPB afwachten. “De afspraak is dat 5,4 miljard euro wordt bespaard op de hypotheekrenteaftrek. De schuldenberg wordt aangepakt en de woningmarkt opengebroken.” Pas als deze afspraken niet worden gehaald, is er volgens haar aanleiding opnieuw om tafel te gaan.

De partijen die nu gelden als oppositiepartijen houden in afwachting van de verkiezingen het kruit droog. Volgens PvdA-Kamerlid Jaques Monasch wordt de soep niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. “De bouw hoeft niet te rekenen met de huidige voorstellen uit het Lenteakkoord. Dit is niets meer dan een gelegenheidsakkoord tot de verkiezingen in september. Een schijnakkoord om Europa te pleasen.”

SP’er Paulus Jansen betwijfelt of het akkoord voor de verkiezingen wordt afgeschoten. “Het lijkt me erg waarschijnlijk dat de vijf Kunduzpartijen elkaar nu vasthouden.” Hij heeft al reparatievoorstellen voor de woningmarkt in voorbereiding, maar die komen pas in het verkiezingsprogramma van de SP naar buiten.

Deze en volgende week schrijven de partijen hun verkiezingsprogramma. John Kerstens, voorman FNV Bouw, schuift aan bij het denkproces. De belangenorganisatie heeft een pakket concrete maatregelen onder de arm, een crisisplan voor de bouw. Bouwend Nederland heeft een soortgelijk pakket toegepaste maatregelen die het onder de aandacht probeert te brengen. “Het H-woord is geen taboe meer, maar er moet een volledige aanpak komen”, licht Kerstens toe. “Dit is, in combinatie met de aangekondigde maatregelen in de gww-sector, een dodelijke mix met desastreuze effecten voor de gehele sector.” Bouwvoorman Elco Brinkman wijst op een cumulatief omzetverlies van 7 miljard euro sinds het uitbreken van de crisis.

Reageer op dit artikel