nieuws

Bouw in de Achterhoek ziet werkloosheid snel oplopen

bouwbreed

De werkloosheid in de Achterhoekse bouwsector loopt in snel tempo op. Circa 900 werknemers raakten tussen 2008 en 2011 hun arbeidsplaats kwijt. Vanaf eind vorig jaar zijn er al 400 banen verloren gegaan.

Het relatief grote aantal faillissementen van bouw(gerelateerde) bedrijven en de dalende bouwproductie zijn volgens Werkgeversservicepunt Achterhoek debet aan de snel oplopende werkloosheid in de regio.

De werkloosheid tikt flink aan, omdat relatief veel leden van de Achterhoekse beroepsbevolking in de bouw werken. Sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 vielen tientallen bedrijven uit deze regio om. In eerste instantie veel architecten en daarna aannemers, toeleveranciers en aan de bouw gerelateerde afwerkingsbedrijven en woninginrichters. Nagenoeg alle mensen keren niet in de bouw terug. Het gros vond emplooi buiten de bouwsector.

Volgens woordvoerder Henk Korten van het Werkgeversservicepunt Achterhoek is deze ontwikkeling zorgelijk. “De bouw heeft goedopgeleide vakkrachten nodig van niveau 3 en 4. Doordat er nu weinig perspectief is in de sector, worden leerlingen van niveau 1 en 2 niet ingeleend, waardoor hun ontwikkeling stagneert.”

Korten noemt het harde tempo van faillissementen van bouw­(gerelateerde) bedrijven uit de Achterhoek verontrustend. “Er worden te weinig opdrachten binnengehaald en de signalen voor de toekomst zijn ongunstig. Veel bedrijven hebben al moeite om hun personeel vakantiegeld uit te betalen.”

Korten denkt dat er binnenkort weer enkele bedrijven in de regio zullen omvallen.

Reageer op dit artikel