nieuws

Bijzondere aanpak heiwerkzaamheden

bouwbreed

Het oorspronkelijke bouwplan voor de ‘grootste en meest efficiënte bio-energiecentrale in de Benelux’ moest in elk geval op een punt worden gewijzigd. De fundering van een van de constructies is aangepast, omdat tijdens een explosievenonderzoek op 7,5 meter diepte een stalen object werd gedetecteerd. Het hele project vraagt om negenhonderd palen met een maximale lengte […]

Het oorspronkelijke bouwplan voor de ‘grootste en meest efficiënte bio-energiecentrale in de Benelux’ moest in elk geval op een punt worden gewijzigd. De fundering van een van de constructies is aangepast, omdat tijdens een explosievenonderzoek op 7,5 meter diepte een stalen object werd gedetecteerd.

Het hele project vraagt om negenhonderd palen met een maximale lengte van negen meter. Die zijn nodig voor alle gebouwen en kunstwerken van de bio-energiecentrale, die de naam Eneco Bio Golden Raand (Gouden Rand, naar een strofe uit het Gronings volkslied) heeft gekregen. Jaarlijks wordt er straks 300.000 ton houtsnippers van gerecycled afvalhout gestookt voor groene stroom voor 120.000 huishoudens. Een besparing van 250.000 ton CO 2 per jaar. Met 49,9 MegaWatt is het vergeleken bij de centrales die in de omgeving gebouwd worden een kleintje, maar het bruto elektrisch rendement van 37 procent maakt Eneco Bio Golden Raand wel een van de meest efficiënte bio-energiecentrales van de Benelux en Duitsland. De bouw startte in oktober 2011 en moet in juli 2013 klaar zijn. Op het hoogtepunt lopen er 350 werklieden op de bouwplaats.

De heiwerkzaamheden vergen een bijzondere aanpak. Het aanbrengen van de laatste tachtig heipalen, voor onder andere de pijpenbrug voor koelwater, gebeurt met een avegaarboring. Aannemer Ballast Nedam, die in dit project met het Finse Metso Power Oy en Duitse Areva Renewables samenwerkt, kiest ervoor om eventuele trillingsschade aan de omgeving op die manier zo veel mogelijk te voorkomen. Een hogedrukstoomleiding van Groningen Seaports ligt in het traject, terwijl het waterschap strikte voorwaarden stelt aan het uitvoeren van bouwwerkzaamheden in de directe nabijheid van de zeekering.

Visvriendelijk

Voorzichtigheid is ook geboden bij de bouw van de koelwaterinlaat, die op de havenmond van Delfzijl uitkomt, net als bij de uitlaat tweehonderd meter verderop. Een betonnen gebouw van 15 bij 40 meter en ca. 10,5 meter hoog wordt op een diepte van 7 meter onder NAP gebouwd. Het visvriendelijke innamesysteem bestaat uit een langzaam draaiend filter met waterbakjes, dat vissen tegenhoudt, omhoog brengt en via een goot weer terug in het Zeehavenkanaal voert.

Vanwege de diepte en de grondslag is het beton voor de vloer van het brandstof ontvangstgebouw onder water gestort. Op zeven meter diepte zijn – om de twee meter – in totaal 178 ankers geboord, waarop duikers schotels plaatsten. Daar bovenop werd de 1,1 tot 1,4 meter dikke vloer van 60 bij 10 meter gestort, waarna opnieuw schotels op de ankers werden geplaatst. Om de transportbanden ondergronds een plaats te geven moest in drie lagen worden gebouwd. De zogeheten brandstofontvangstput ligt in een deels open gebouw, waar maximaal zes vrachtwagens tegelijk hun lading kunnen lossen.

Het brandstofopslagsysteem bestaat uit twee silo’s voor de opslag van houtsnippers. Ze zijn elk 38 meter hoog en 22 meter in doorsnee en worden met een glijdende bekisting gebouwd. De betonnen bodem van de silo’s staat 6 meter boven maaiveld. Het wormwiel, dat continu hout op de hoofdtransportband brengt, ligt pal daaronder op maaiveldniveau. Via deze dubbel uitgevoerde transportbanden worden de houtsnippers naar de energiecentrale vervoerd.

Bouwlagen

Met 55 meter is het gebouw voor de boiler verreweg het hoogste van Eneco Bio Golden Raand. De staalconstructie bestaat uit vijf bouwlagen met daar bovenop een dakconstructie. ,,Allemaal staal: profielen met gordingen, trappenhuizen en roostervloeren’’, vertelt site manager Lamie. Het werk aan de boiler is uitbesteed aan het Finse Metso Power Oy, dat daarvoor systeembouw toepast. De vijf grote boilersegmenten (20 x 10 m) liggen al klaar op het terrein en worden als laatste via het dak naar binnen gehesen. Ballast Nedam heeft nog een mooie klus aan de turbinetafel met verenpakket, dat de trillingen moet opvangen. De buiten opgestelde constructie voor de rookgasreinigingsinstallatie met vliegasfilter completeert de energiecentrale. De buitenopslag voor houtsnippers is 30.000 m3 groot en bestaat uit vier compartimenten, die omzoomd zullen worden door grote betonnen blokken.

Projectgegevens

Opdrachtgever:energieleverancier EnecoKosten project:de contractwaarde is 155 miljoen,waarvan bouwkundig voor Ballast Nedam 48 miljoenVeiligheidseisen:streng, LTI-target: 0,0 ongelukkenCapaciteit:49,9 MegaWatt (elektriciteit voor 120.000 huishoudens)Bouwcombinatie:AMB: bestaande uit Areva Renewables GmbH, Metso Power Oy en Ballast Nedam

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels