nieuws

‘Bij een zwembad moet je al vroeg met tegelwerk beginnen’

bouwbreed

Het is op de kop af vijf jaar geleden dat zwembad De Thermen in Alphen aan den Rijn tot de grond toe afbrandde. En net deze week wordt de opvolger officieel geopend. Vinkbouw realiseerde een gloednieuw zwembad met een nieuwe naam: Aquarijn.

De gemeente Alphen bedacht na de brand van de nood een deugd te maken en het nieuwe zwembad meteen geschikt te maken voor wedstrijdsporten als waterpolo, door het bad topsportafmetingen te geven en ruimte te maken voor een tribune van 400 personen.

Naast het zwembad zijn ook nog 36 woningen gebouwd, maar die worden pas later opgeleverd. Het project moet namelijk nog even een bouwplaats blijven, want op 2 juni komt minister Spies (binnenlandse zaken) de Dag van de Bouw openen op deze plek. “We verwachten die woningen in de loop van juni te kunnen opleveren”, zegt werkvoorbereider Dick Haak.

Het was de eerste keer dat hij een zwembad bouwde, maar volgens Haak was de functie van het gebouw niet de grootste uitdaging. “Het zijn vijf verdiepingen en er zitten veel vloerniveauverschillen in. Bovendien is het een constructie met grote overspanningen en veel gebruik van staal, aluminium en prefab beton met veel koppelingen tussen die materialen. En omdat al die materialen door verschillende bedrijven worden geleverd, maken die ook hun eigen berekeningen. Om dat allemaal bij elkaar te brengen hebben we zelf nog een constructeur ingebracht die aanvullende berekeningen kon maken.”

Volgens Haak was het wel van belang dat er zwembadervaring op het project was. “Omdat we wisten dat het aansluiten van de verschillende disciplines bij dit project belangrijk zou zijn, hebben we er wel voor gekozen om met partners te werken die ervaring hebben met het bouwen van zwembaden. Om een voorbeeld te geven: bij een zwembad moet je al heel vroeg met tegelwerk beginnen, zelfs nog voor het dak erop zit.”

Voor Vinkbouw was het zwembad een lokaal project. Alphen ligt op een steenworp van Nieuwkoop, waar het hoofdkantoor van de bouwer staat. “Persoonlijk kende ik het oude zwembad niet, maar het leefde wel in de buurt. En hoewel we het zoveel mogelijk hebben geprobeerd te voorkomen, er is wel wat overlast van het bouwverkeer geweest voor de buurt. Maar dat heeft wel geresulteerd in een mooi gebouw.”

Projectgegevens

Project: Bouw zwembad AquarijnOpdrachtgever: Gemeente Alphen aan den RijnUitvoerder: VinkbouwArchitect:AGS Architecten uit HeerlenBouwtijd:25 maandenBouwsom:15 miljoen (excl. installaties)

Reageer op dit artikel