nieuws

Belastingen omhoog in de hele Europese Unie

bouwbreed

Dat regeringen meer geld nodig hebben, is te merken aan de belastingdruk in de landen van de Europese Unie. Sinds 2008 is het tarief van de btw sterk gestegen evenals de tarieven voor de inkomstenbelasting, zo heeft het Europese statistische bureau Eurostat berekend. Luxemburg kent het laagste btw-tarief met 15 procent, Hongarije het hoogste met […]

Dat regeringen meer geld nodig hebben, is te merken aan de belastingdruk in de landen van de Europese Unie. Sinds 2008 is het tarief van de btw sterk gestegen evenals de tarieven voor de inkomstenbelasting, zo heeft het Europese statistische bureau Eurostat berekend. Luxemburg kent het laagste btw-tarief met 15 procent, Hongarije het hoogste met 27 procent. In Nederland was het tarief in 2000 nog 17,5 procent, maar is nu 19 procent en wordt volgend jaar 21 procent.

De inkomstenbelasting is gemiddeld genomen nu nog lager dan in het jaar 2000, maar vergeleken met 2011 wel licht gestegen. Bulgarije is hier het paradijs met een belastingdruk van slechts 10 procent. Zweden betalen het meeste met 56,6 procent. Nederland zit met het toptarief van 52 procent ver boven het gemiddelde van 43,2 procent in de hele EU.

Na jarenlange daling is ook de vennootschapsbelasting in 2012 weer gestegen van gemiddeld 25,9 naar 26,1 procent. Franse bedrijven betalen 36,1 procent, in Bulgarije en Cyprus 10 procent.

Reageer op dit artikel