nieuws

‘BAM wil een makker zijn voor de onderaannemers’

bouwbreed Premium

Wat bedoelde BAM-topman Nico de Vries met zijn opmerking dat het bedrijf zijn onderaannemers niet langer zal uitknijpen? (Cobouw 2 februari 2012). Die vraag rees tijdens de manifestatie Makkers in de bouw die donderdag in Den Haag werd gehouden.

Toen Frank Oort, inkoopdirecteur van de Koninklijke BAM Groep, hoorde dat zijn hoogste baas Nico de Vries in deze krant had gezegd dat BAM zijn onderaannemers niet langer zou uitknijpen, zette hij zijn telefoon uit en liet hij zijn email voor wat het was.

“Ik dacht dat ik plat gebeld en gemaild zou worden!’, zegt hij lachend tegen de bezoekers van de Nieuwe Kerk in Den Haag. Daar is de manifestatie Makkers in de bouw in volle gang. “Maar het viel mee. Er kwamen slechts enkele reacties.”

Het is donderdag 10 mei rond 15.00 uur. De tientallen deelnemers aan de bijeenkomst zijn in de loop van de dag toegesproken door onder meer minister Melanie Schultz van Haegen en professor Alfons van Marrewijk, hoogleraar businessantropologie. Maar ondanks het drukke programma luisteren ze geboeid naar Oort.

“Onze intentie is om een makker te zijn voor onze partners in de bouw”, zegt hij. Maar lukt dat ook?, vraagt hij de aanwezigen. Met een druk op de knop van hun stemkastje kunnen ze aangeven of ze het wel of niet met hem eens zijn. Het merendeel van de aanwezigen blijkt dat niet te zijn. Niet dat de integriteit van Nederlands grootste aannemer ter discussie staat, legt een van de nee-stemmers uit. De onderneming doet zijn best, maar er komt wel eens een kink in de kabel. Onderaannemers zijn daar niet gelukkig mee.

BAM zal zich hoe dan ook blijven inzetten voor een goede verstandhouding met zijn toeleveranciers, kondigt Oort aan. “Het is voor ons een belangrijke doelgroep. Knijpen we onze onderaannemers uit, dan is dat slecht voor onze reputatie en dat willen we natuurlijk niet.” En het is ook niet nodig, zegt hij. Samenwerking tussen BAM en onder meer toeleveranciers kan beide partijen voordelen opleveren. Door gebruik te maken van elkaars expertise kunnen wederzijds gunstige resultaten worden bereikt. Van belang daarbij is om over de bedrijfsgrenzen heen te kijen. “De verstandhouding tussen BAM als afnemer en leveranciers moet dan ook verbeteren.”

Daarbij is het van groot belang, vindt Oort, dat de onderaannemers beschikken over onderscheidend vermogen. Aan meer van het zelfde heeft BAM geen behoefte. Onderaannemers met inzicht hebben daarom een streepje voor.

Reageer op dit artikel