nieuws

Asbest Derde Merwedehaven opnieuw in opspraak

bouwbreed Premium

De stort van asbesthoudend materiaal in de Derde Merwedehaven bij Dordrecht moet opnieuw en uitgebreider worden onderzocht. Dat wil de Statenfractie van de Zuid-Hollandse PvdA.

Aanleiding is de berichtgeving van de NOS die onlangs op basis van eigen onderzoek meldde dat in de Derde Merwedehaven veel meer asbest gestort zou zijn dan de 131.112 ton die tot nu toe door de provincie Zuid-Holland was gemeld. Dit materiaal zou lage concentraties asbest bevatten en zijn geclassificeerd als ongevaarlijk. Uit de bronnen van de NOS blijkt echter dat ook in de jaren 1999, 2000 en 2002 vele tienduizenden tonnen onverpakt asbestmateriaal zouden zijn gestort. Onverpakt storten was toegestaan volgens de milieuvergunning, weliswaar onder strenge voorwaarden.

Het Openbaar ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de jaren 2006-2012. En ook de provincie laat een onafhankelijk feitenonderzoek uitvoeren naar de asbeststort tussen 2003 en 2010. De statenfractie wil nu dat dat onderzoek verder wordt uitgebreid. Volgens de PvdA zijn echter ook de jaren daaraan voorafgaand van belang. “Ook die feiten zijn van belang om een compleet beeld te krijgen. De Provincie moet het feitenonderzoek herstarten en uitbreiden met de jaren 1993 tot en met 2002.”

Op 31 december 2012 wordt de Derde Merwedehaven gesloten, vijf jaar eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was. De stortplaats wordt dan afgedekt met een vloeistofdichte laag en een laag grond van een meter. Tot die tijd voert de provincie een aantal asbestmetingen uit.

Reageer op dit artikel