nieuws

Arcadis boekt kwartaalomzet van half miljard

bouwbreed

Arcadis is voor het eerst in zijn geschiedenis het jaar gestart met een kwartaalomzet van meer dan een half miljard euro. De groei is vooral afkomstig van het vorig jaar overgenomen Britse bedrijf EC Harris.

“Het is lang geleden dat Arcadis zo’n sterke toename van de omzet en winst heeft laten zien”, zegt Harrie Noy, ceo van het advies- en ingenieursbureau. “Dat stelt een bestuursvoorzitter die op het punt staat te vertrekken gerust. De overname van EC Harris pakt buitengewoon goed uit. Vergeet ook niet de autonome groei van 6 procent. Die is twee keer zo hoog als vorig jaar.”

De scheidend topman, die op 16 mei het stokje overgeeft aan Neil McArthur, zag de omzet in de eerste drie maanden van 2012 stijgen tot 595 miljoen euro. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet met 28 procent. De operationele winst nam met eenzelfde percentage toe tot 23,6 miljoen euro.

Het segment water (14 procent van de omzet) bruist van de plannen, maar de omslag naar concrete projecten is een ander verhaal. Hoezeer ook de stedelijke delta’s kampen met (toekomstige) wateroverlast en de vraag naar watermanagement groeit, de financiering legt grote beperkingen op. Desondanks zag Arcadis zijn omzet bij de waterprojecten met 9 procent stijgen. Noy: “In Nederland trekt het werk aan. Het dal van 2010 hebben we achter ons gelaten. De tweede helft van 2011 was duidelijk beter. De reden is mede de manier waarop we kennis van ons Amerikaanse bedrijf Malcolm Pirnie op het gebied van waterzuivering in Nederland inzetten.”

De omzet in het segment gebouwen (bijna een kwart van de omzet) nam autonoom 6 procent af. Dankzij de komst van EC Harris werd toch nog een groei van maar liefst 64 procent gerealiseerd. Infrastructuur (29 procent van de omzet) en milieu (34 procent) noteerden groeicijfers van respectievelijk 37 en 13 procent.

Voorlopig is volgens Noy de tijd van grote overnames voorbij. Wel speurt het ingenieursbureau internationaal naar aanvulling op het vlak van architectuur en masterplanning. Zuid-Amerika kan versterking gebruiken op de watermarkt.

Reageer op dit artikel