nieuws

Alternatief voor oubollige trekkershut

bouwbreed

Een aantal studenten van de TU Eindhoven bedacht de ultieme escape voor de milieubewuste natuurgenieter die wat meer luxe wil: een cradle to cradle trekkershut die grotendeels bestaat uit sloophout. Projectleider Marieken Nieuwdorp denkt dat het een gat in de markt is.

Bij een trekkershut denk ik aan een een paar boomstammen en een deur.

“Nou, dit is heel wat anders hoor. Het zijn hutten met een badkamer en keuken. Best luxe dus. De naam wordt Trek-in, om in de naam al te laten zien dat het toch wat anders is.”

Is zo’n oude hut niet milieuvriendelijk?

“Die waren niet cradle to cradle. Dit ontwerp is helemaal gemaakt van materiaal dat uit de sloop komt. De planken zijn bijvoorbeeld gezaagd van oude balken, de badkamer is afgewerkt met hergebruikte tegels en er worden bijvoorbeeld oude opdekdeuren gebruikt als wandisolatie.”

De geitenwollensok wil nu toch ook wat luxe?

“Ook de trekkershut moet met zijn tijd mee, want ze waren toch een beetje oubollig geworden. We zien trouwens dat jongeren heel enthousiast worden van dit ontwerp.”

Hoe voorkomt u dat het een gewoon huisjespark wordt?

“Het blijven wel trekkershutten op een bijzondere, natuurrijke locatie. Bovendien blijft het een trekkershut, dus er zit een grens aan de maximale verblijfsduur.”

Is zo’n hut makkelijk te bouwen?

“We zijn nu bezig met een prototype, en willen daarna het project verder uitbouwen. Maar het was ook moeilijk om een bouwer te vinden.”

Hoezo?

“De meeste bouwers vonden het te lastig of een te groot risico. Of ze berekenden dat het 60.000 euro per hut moest kosten. Da’s te veel.”

En wat kost het nu?

“De helft. Maar wellicht ook wat minder. Dat zien we na de tests van het prototype.”

Is het rendabel te maken met zo’n prijs?

“Absoluut! Trekkershutten zijn enorm populair. De Trek-in heeft een lange levensduur, en we denken dat zo’n investering al in een jaar of vijf is terugverdiend.”

Reageer op dit artikel