nieuws

Aannemer wordt overbodig; toeleverancier neemt taken over

bouwbreed Premium

Aannemer wordt overbodig; toeleverancier neemt taken over

Aannemers raken steeds meer overbodig. Toeleveranciers blijken zonder aannemer gezamenlijk sneller, beter en goedkoper een woning te kunnen bouwen.

Dat bewijst een bouwproject in Leiderdorp van ontwikkelaar Bohemen. Toeleveranciers kunnen met een goed gevuld bouwinformatiemodel, een strakke planning, en een ‘realisatiebegeleider’ in plaats van een uitvoerder 10 à 15 procent goedkoper en twee keer zo snel bouwen.

Volgens Bohemen-directeur Stan Roestenberg is bouwen zonder aannemer veel gemakkelijker dan het lijkt.”Eerst denk je: waar beginnen we aan? Daarna denk je: fascinerend dat het zo kan!” Bohemen heeft zeven jaar gezocht naar een manier en nu reeds drie jaar ervaring met het aannemerloos bouwen. Nu het bedrijf ervan overtuigd is dat het werkt, wil het zijn kennis graag delen.

Wel zit er bij het nieuwe bouwen meer werk in het opstellen van een bouwinformatiemodel. Maar als dat eenmaal goed is gevuld en een goede planning is gemaakt, kunnen toeleveranciers één voor één op de bouwplaats aan de slag. “In de tussentijd hebben wij niets te doen”, zegt Roestenberg.

Een realisatiebegeleider van Bohemen controleert alleen het eindproduct van elke leverancier. “Een uitvoerder moet je niet meer willen hebben. Leverancier moeten hun eigen vraagstukken oplossen in plaats van alles bij de uitvoerder neer te leggen. Anders wordt de kwaliteit van het werk afhankelijk van één persoon”, zegt de ontwikkeldirecteur.

Honderd dagen

De op deze wijze gebouwde vrijstaande woningen zijn binnen honderd dagen klaar. Dat traditionele aannemers vaak anderhalf jaar doen over een woning, is volgens Roestenberg “belachelijk”.

Toeleveranciers zijn volgens hem steeds meer in staat om halffabricaten voor woningbouw te leveren. Door zogeheten legolisering van de bouw wordt bij relatief eenvoudige bouwwerken de toegevoegde waarde van de aannemer kleiner.

Aannemers worden voor veel typen woningbouwprojecten overbodig, meent Roestenberg. “Waarom zijn de aannemers zo actief met ketensamenwerking en co-makers? Om hun positie te bestendigen. Aannemers proberen zoveel mogelijk het systeem in stand te houden, anders is hun rol overbodig. Maar ze zijn vaak tot niets anders verworden dan een doorgeefluik.” Wel blijft er volgens hem behoefte aan partijen die het risico willen managen bij complexere projecten.

Bohemen, een relatief kleine ontwikkelaar uit Leidschendam, maakte tien jaar geleden furore met een inventieve oplossing voor de Sijtwendetunnel, een van de eerste pps-projecten in Nederland en heeft aan de basis gestaan van de net geopende tunnel in de A4 bij Leiden.

Reageer op dit artikel