nieuws

‘Zo’n onderzoek is nergens voor nodig’

bouwbreed

Breekt het einde der tijden aan voor de ‘almachtige’ huizenbouwer? Komen er prijsafspraken aan het licht? Ontwikkelaars zelf zijn vanaf dag één sceptisch over de parlementaire commissie huizenprijzen. “Maar we hebben niets te verbergen.” 


PvdA’er Jacques Monasch is één van de twee bedenkers van de commissie huizenprijzen. De ander (Verhoeven) is sinds vorige week voorzitter. Allebei zitten ze er kritisch in: de prijs van een woning is in de afgelopen jaren de pan uit gerezen. De PvdA’er is vastberaden: “Wij gaan de prijsvorming van een woning transparant maken. De prijsvervuiling in de bouw moet eruit.” Monasch maakt zich niet populair bij ontwikkelaars. Nog voor er gestemd moest worden werd hij door mensen uit de vastgoedwereld op een “neerbuigende manier benaderd.” “Ik noem geen namen. Maar ik kreeg vaker te horen: Wat zijn jullie toch aan het doen? Zo’n onderzoek is nergens voor nodig. Op de achterkant van een sigarendoosje heb ik de prijs van een woning zo voor je uitgerekend. Of: voor de crisis was het misschien nog interessant geweest. Nu is al het vet eraf.” Van grote druk was geen sprake, nuanceert Monasch. Ze zeiden dat omdat zegeen pottenkijkers willen.” Monasch zit niet in de commissie. CDA’er Bas Jan van Bochove wel. Ook hij ving negatieve geluiden uit de hoek van ontwikkelaars op. Van Bochove bijt terug. “Tegen iedereen die zegt dat de commissie niet nodig is zeg ik: waarom heeft u het probleem dan niet opgelost?”

Niets te verbergen

De NVB en de NEPROM (verenigde ontwikkelaars en bouwers) erkennen dat ze kritiek hebben op de commissie. “Voor ons hoefde het niet zo. We wilden ons ook verzetten tegen de suggestie dat woningprijzen hoog zijn. Maar we hebben niets te verbergen”, verklaart Jan Fokkema, directeur van de Neprom. Hij vermoedt nog steeds dat het onderzoek weinig verrassingen zal brengen voor ontwikkelaars. “De woningprijzen zullen niet dalen. Ik reken wel op meer haalbare plannen. Andere besluiten. Nu gaan er soms miljoenen euro’s verloren aan onderzoek, terwijl dat project uiteindelijk dan toch niet doorgaat. Dat soort verliezen kan de prijs negatief beïnvloeden van de grondkosten van een nieuw plan.” Fokkema is inmiddels bijgedraaid en zal de commissie terzijde staan waar dat nodig is. De kritische Nico Rietdijk van de NVB belooft dat ook. “We hebben niets proberen tegen te houden. Maar we haalden de schouders op en zeiden tegen elkaar: is dit nu iets wat nodig is?” Rietdijk relatieveert zijn mening. “ Wij kunnen dat wel vinden, maar het is een politieke beslissing.” Rietdijk hoopt dat hij wordt uitgehoord en wil nu al iets kwijt: “De commissie moet de dingen zo actueel mogelijk bekijken. The crazy years liggen achter ons. De prijzen waren hoog door het lage aanbod en een verkrampt ro-beleid, grondprijzen verdrievoudigden, prijzen rezen de pan uit maar het plaatje is nu totaal anders.” Rietdijk noemt het moment dat de Kamer een commissie instelt “grappig”. “Vijf jaar geleden had het meer opgeleverd. Prijsafspraken? Dat zou ik niet weten. Als het zo is dan zou ik dat ernstig vinden. Toch heb ik meer het gevoel dat er een tegenstelling wordt gecreëerd die er niet is.” Adri Duivesteijn, wethouder van Alemere en pleitbezorger van particulier opdrachtgeverschap, kijkt reikhalzend uit naar het onderzoek. “Over een ding hoef je niet te twijfelen: Nederlandse woningen zijn krankzinnig duur. Door overwinsten, hoge stichtingskosten en extreem hoge overhead. Er zijn kortweg teveel meeëters. Ik zou willen weten wie er mee-eet.”

Reageer op dit artikel