nieuws

Virtuele ontmoetingsplaats geeft technisch talent gezicht

bouwbreed Premium

Een talent ten volle benutten lukt alleen als je het eerst leert kennen. Dat is het idee achter Talentroom-Techniek. Aan deze virtuele ontmoetingsplaats voor talenten en technische bedrijven komt geen vacature te pas. Toch zijn ‘matches’ het doel.

Ze zijn géén headhunters, recruiters of werving & selectiebureau. “Want daar gaat het meteen over het koppelen van een kandidaat aan een baan”, verduidelijkt ‘talentmatcher’ Hans Bosman. “Het gaat bij ons alleen om de kandidaat. Dat betekent een totaal ander gesprek, waarin het commerciële aspect ontbreekt. Wij praten over ambities en ontwikkelmogelijkheden.” Met Jan Bekker (directeur) zette hij de Talentroom-Techniek op als podium waarop technici hun kwaliteiten kunnen ontwikkelen en tonen. De beschikbaarheid van hoogwaardig technisch personeel staat zwaar onder druk, interessant dus voor managers en recruiters om te kunnen rondneuzen tussen potentiële kandidaten. In de internetcommunity www.talentroom-technics.eu kunnen ze hen ontmoeten. Minimale eisen zijn een hbo- of universitair werk- en denkniveau en vijf jaar werkervaring. Maar het Talentroom-profiel gaat veel verder dan een cv’tje of LinkedIn-profiel. Het geeft inzicht in ambities, competenties en – uiteraard – het unieke talent. Met kandidaten die bij het kersverse talentenbureau aankloppen, wordt persoonlijk uitgebreid kennis gemaakt in een intensief gesprek. Wie zijn ze, wat drijft hen? Op basis daarvan wordt een kandidaat gekoppeld aan één werkwoord. Bosman: “Iedereen wordt geboren met een uniek talent, waarop je altijd kunt terugvallen. Dat vatten we op basis van een diepgaand gesprek over competenties en werkopvatting samen in één werkwoord.” Zijn eigen talent: mogelijkheden zien. Dat van Bekkers: improviseren. Bekkers: “Het is een aha-erlebnis als je dat ontdekt. Voor bedrijven is het een geweldig hulpmiddel. Je kunt veel bewuster selecteren op een specifiek talent dat je nodig hebt in een team.” Innovatief is dat leidinggevenden in de Talentroom ook zélf kunnen kennismaken met talenten, zonder tussenkomst van een HR-manager. Informeel en proactief. Alleen technische topbedrijven die hun HR-beleid op orde hebben en talent- en loopbaanontwikkeling belangrijk vinden, kunnen meedoen. Zij betalen een vaste jaarlijkse bijdrage. Die is veel lager dan bijvoorbeeld de kosten voor een headhunter. Bedrijven komen vooral uit de industrie, (installatie)techniek en energie, waar Bekkers (oud-directeur van o.a. Joulz) en voormalig HR-manager Bosman (onder andere GTI) hun sporen verdienden. Talenten kunnen kosteloos deelnemen.

Reageer op dit artikel