nieuws

Verhoeven watertandt om heilige huisjes af te breken

bouwbreed

Verhoeven watertandt om heilige huisjes af te breken

Een parlementair vijftal gaat de prijsopbouw van een nieuwbouwwoning onderzoeken. De prijs-kwaliteitverhouding zou zoek zijn. De commissie moet echter van goede huize komen wil zij ook maar iets teweegbrengen.

De parlementaire commissie huizenprijzen is nog geen week oud, of de aanval op het instituut zelf is begonnen. De kersverse voorzitter, Kees Verhoeven (D66), zou er te gekleurd op staan, aldus Paulus Jansen van de SP.

Jansen heeft een punt(je). Verhoeven toverde de onafhankelijke commissie uit zijn eigen hoed, was tot vorige week woordvoerder wonen namens zijn partij, en hij watertandt bij de gedachte om de markt met al zijn heilige huisjes te hervormen. Politiek-technisch gezien doet het er volstrekt niet toe wat Jansen zegt. Fictief is de SP misschien de grootste partij, in de Kamer won Verhoeven met 4-0. De vijfde stem was neutraal en van hemzelf. Het geneuzel op de millimeter van het Binnenhof is veelzeggend. Het blijft namelijk niet bij het gezaag van Jansen, die zelf ooit bij een bouwbedrijf werkte. Ook ontwikkelaars trekken het onderzoek in twijfel: de huizenprijs zakte al naar een historisch dieptepunt, wat valt er nog te analyseren? We hebben niets te verbergen, riepen de directeuren van respectievelijk Neprom en de NVB in koor. “We denken gewoon al te weten hoe het zit. Kennelijk hebben we dat onvoldoende uitgelegd”, verklaarde Nico Rietdijk (NVB). Ook dat stormpje in een glas water ging liggen, de commissie huizenprijzen is een feit en heeft inmiddels ook weer het volste vertrouwen van dé ontwikkelaars.

Graanschuur

Twee niet onbelangrijke partijen in de discussie, Bouwend Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zijn voor de b ühne ook in hun nopjes met het onderzoek, dat eind van dit jaar moet zijn afgerond. “Het is tijd dat fabels en feiten van elkaar gescheiden worden”, predikt een woordvoerder van Bouwend Nederland: “Een voorbeeld van een fabel? Dat de bouwkosten van een huis hoog zijn. Het zit hem in de prijs van de grond.”

Gemeenten zeggen blij te zijn omdat er “nog nooit zo’n groot onderzoek was naar de huizenprijzen.” Maak dat de kat wijs. De enige wethouder die uitgesproken blij is met het onderzoek, is Adri Duivesteijn van Almere. Als mister particulier opdrachtgeverschap himself was hij een van de weinigen die tegen de stroom in ging.

De prijs van een woning bestaat kortweg uit variabele componenten en rees de pan uit in een tijd dat niemand de graanschuur spekte met reserves. Iedereen die een woning bouwde, een hypotheek aan de man bracht of zijn woning doorverkocht, verdiende aan dat systeem. Architecten en stedenbouwkundigen incluis. Mee-eters noemt Duivesteijn ze. Geen haan die er naar kraaide, het piramidespel kende uitsluitend winnaars. Hoewel. De PvdA, de SP en D66, de partij van Verhoeven, dachten wel na over hervormingen. Sinds Balkenende-1 krijgen ze echter geen voet aan de grond. Tegen de achtergrond hiervan, krijgt de commissie huizenprijzen een ander aanzien. Eentje dat uit is op een systeemwijziging die sommigen al langer nastreven. Het is de vraag of een parlementair onderzoek iets oplevert. Je kunt wel adviseren minder eters uit te nodigen. Maar als de gastheer daar zelf geen boodschap aan heeft, ben je snel uitgekaart.

Reageer op dit artikel