nieuws

Vastgoedtopman Evert Kroon moet 1,5 jaar cel in

bouwbreed

Vastgoedtopman Evert Kroon is gisteren door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor het plegen van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

De belastingsdienst liep door het handelen van Kroon meer dan 1 miljoen euro mis. De rechtbank stelde vast dat Kroon over 2006 en 2007 een onjuiste aangifte van zijn inkomstenbelasting heeft gedaan. Door facturen voor privé-uitgaven voor onder meer verbouwingen van woningen van de verdachte in het buitenland in rekening te laten brengen bij vennootschappen waar de verdachte bestuurder was, werd ten onrechte omzetbelasting in mindering gebracht en inkomstenbelasting ontdoken. Aan aannemers die de facturen stuurden werd gevraagd om valse facturen op te maken, die konden worden opgenomen in de administraties van de verschillende bedrijven. Door het opnemen van de valse facturen in de administraties, pleegde de verdachte valsheid in geschrifte, aldus de rechtbank. De verdediging voerde aan dat de zakenman feitelijk geen leiding had gegeven, omdat de strafbare feiten door anderen, waaronder de financieel directeur van zijn onderneming, werden uitgevoerd. De rechtbank oordeelt echter dat verdachte samen met zijn medeverdachte feitelijk de leiding had in de ondernemingen en daarmee ook verantwoordelijk kan worden gehouden voor de valsheid in geschrifte. De rechtbank oordeelde dat de man uitsluitend uit persoonlijk gewin heeft gehandeld en de fiscus en daarmee de samenleving voor een groot bedrag heeft benadeeld. “Verdachte heeft het, terwijl het hem ogenschijnlijk aan niets ontbrak, nodig gevonden zichzelf te verrijken’’, aldus de rechtbank. De financieel directeur kreeg een half jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij was intensief betrokken bij het plegen van de strafbare feiten. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van de officier van justitie. Drie aannemers en interieurontwerper Jan des Bouvrie hebben geschikt in de zaak en hoeven niet meer voor te komen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels