nieuws

Van Wijnen waakt voor Muppet Show-taferelen

bouwbreed

De woningbouwmarkt biedt nog voldoende kansen om een goede boterham te verdienen. Dat zegt bestuursvoorzitter Cees van Bemmel van Van Wijnen naar aanleiding van de jaarcijfers van de Baarnse onderneming.

Van Wijnen behaalde over het afgelopen jaar een bedrijfsresultaat van 25 miljoen euro op een omzet van 635 miljoen, oftewel een brutomarge van 3,9 procent. Dat is weliswaar minder dan over 2010, toen de marge nog 4,4 procent bedroeg, maar nog altijd bovengemiddeld in de bouwsector. “Wij zijn tevreden met deze cijfers”, laat Van Bemmel weten. “Ik denk dat we laten zien dat er zelfs in de huidige woningmarkt nog best veel mogelijk is. Zaak is wel om de goede dingen te doen en de organisatie en werkwijze aan te passen aan de omstandigheden. Zo hebben we afgelopen jaar driehonderd woningen aan particulieren verkocht. Allemaal kleine projecten van dertig woningen of minder.” Om de terugval in volumes op te vangen, richt de bouwer zich steeds meer op nieuwe markten binnen de woningbouw. Zo werden contracten gesloten voor de realisatie van studentenhuisvesting. Al eerder werd ingezet op de renovatie en onderhoudsmarkt. Dat heeft Van Wijnen geen windeieren gelegd, constateert Van Bemmel nu. Vorig jaar leverde die markt het bedrijf 150 miljoen aan omzet op. Doel is om naar 200 miljoen te groeien. “En daar blijft het vermoedelijk niet bij. De ambities reiken inmiddels verder. De mogelijkheden zijn er ook. Gezien de huidige woningvoorraad en kwaliteit ervan moet er heel veel gerenoveerd worden.”

Geluid

Van Bemmel realiseert zich dat hij een ander geluid laat horen dan veel van zijn collega’s in de top van de bouw. Een veel positiever geluid vooral. “Natuurlijk, de markt is slecht”, ontkent de Van Wijnen-topman niet. “Wij hebben daar net zoveel last van als alle andere bedrijven in deze sector. En ja, ook wij hebben schoonschip gemaakt met betrekking tot onze grondposities. Was grond voorheen macht, nu is grond toch vooral onmacht. Maar wat heeft het voor zin om de hele dag te somberen? Voor je het weet voer je de Muppet-show op met die twee oude mopperende mannetjes op het balkon.” Van Wijnen is met een solvabiliteit van ruim 25 procent en een eigen vermogen van bijna 87 miljoen financieel gezond. De orderportefeuille is met 1 miljard euro “goed gevuld”, aldus Van Bemmel. Veel zorgen maakt hij zich dan ook niet over de toekomst. “Zeker niet als de overcapaciteit verder afneemt.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels