nieuws

Van verticaal naar horizontaal in de eengezinsrijtjeswoning

bouwbreed

Satijnplus Architecten in het Limburgse Born heeft een concept ontwikkeld waarmee rijtjeswoningen in één keer compleet levensloopbestendig kunnen worden gemaakt.

De kern van het plan van Satijnplus Architecten, All In Living geheten, is dat de woningscheidende wanden tussen minimaal twee rijtjeswoningen worden verwijderd, waardoor de beneden- en bovenverdiepingen horizontaal kunnen worden samengevoegd. Zo ontstaan op beide verdiepingen twee ruime, gelijkvloerse woningen. Alleen de bovenste verdieping beschikt dan, indien aanwezig, nog over een zolderverdieping.

Om de akoestische en thermische problemen op te lossen willen de architecten een zogeheten box-in-box inbouwpakket toepassen. De installaties worden ook zoveel mogelijk los van het casco geïnstalleerd om zo maximale flexibiliteit te waarborgen. Het systeem is een combinatie van twee bestaande deeloplossingen voor de renovatiemarkt: Comfort+ en Gypbox. Om de eerste verdieping toegankelijk te maken heeft de onderzoeksafdeling van het bureau de All In Unit ontwikkeld. Dit is een soort trappenhuis, dat tegen de voorgevel van de woning wordt geplaatst. Via de aanbouw wordt de bovenste woning ontsloten door middel van een trap en een lift. In deze unit, dus los van de woning, komen ook de installaties.

De unit kan in de “nieuwe visie op renovatie” van de Limburgse architecten geprefabriceerd worden. Hiervoor hebben de onderzoekers een standaard verbindingsstuk ontwikkeld, waarmee de liggers en kolommen van diverse materialen gekoppeld kunnen worden. Zo ontstaat volgens het architectenbureau maximale ontwerpvrijheid en kan het geheel eenvoudig gemonteerd en gedemonteerd worden. Door de installaties en de trap uit de woning te halen, ontstaat volgens Satijnplus in de woningen een maximale indelingsvrijheid. Het architectenbureau noemt als voorbeeld de renovatie van het Boostenwijkje in Maastricht. Daar is een werkwijze toegepast “die zich vooral richt op de inbouw en installaties. De gevel, constructie en ontsluiting komen maar weinig aan bod binnen het concept, waardoor de woning geen maximale score behaald wat flexibiliteit betreft”.

Goedkoop

Volgens Martijn Maassen, woordvoerder van het project, moet de aanpak die het architectenbureau voorstaat een relatief goedkope oplossing bieden voor de aanpak van verouderde woningen uit de periode van voor en net na de Tweede Wereldoorlog. “De praktijk is dat veel woningen hiervoor in aanmerking komen, maar ook dat er weinig geld is. We zijn op zoek naar corporaties die dit met ons willen oppakken.” De meeste woningen uit genoemde periode zijn volgens Satijnplus technisch geschikt om aangepast te worden aan de vergrijzing en individualisering van de woningmarkt. De verdiepingshoogte bijvoorbeeld is zeer bepalend. Zonder voldoende hoogte is het niet mogelijk woningen te voorzien van een renovatiepakket. “Uit onderzoek is gebleken dat de rijwoningen tot 1966 over voldoende verdiepingshoogte beschikken”,meent de onderzoeksafdeling van het bureau.

Reageer op dit artikel