nieuws

Unica rekent op snel herstel van de winst

bouwbreed Premium

Unica heeft afgelopen jaar de nettowinst met ruim 70 procent zien teruglopen. Dit jaar verwacht het installatieconcern zich alweer te kunnen herstellen.

De technisch dienstverlener uit Hoevelaken hield vorig jaar onder de streep ruim 2 miljoen euro over, tegen 7,2 miljoen een jaar eerder. “Dat vinden we natuurlijk jammer”, zegt Unica-bestuursvoorzitter Rik Dikken over het dalende resultaat. “Het goede nieuws is echter dat de pijn zich concentreert op een paar plekken. Dat geeft dus ruimte om met bijna chirurgische precisie in te grijpen.” Vooral in het noorden en het zuiden werd Unica geraakt door een terugval in werkvolume. “Dat heeft gevolgen gehad voor de omzet, maar zeker ook voor het resultaat. In de gretigheid naar werk is in de buitengebieden soms, in strijd met ons beleid, onvoldoende op de marges gelet.” Unica wist de omzet redelijk op peil te houden. De opbrengsten daalden met nog geen 3 procent tot 291 miljoen. De afname is volgens Dikken volledig te wijten aan de beroerde situatie in de utiliteitsmarkt en in de nieuwbouw. “Het reguliere installatiewerk is met zeker 10 procent afgenomen”, aldus de topman. “Op alle andere terreinen – ict, technisch beheer en energie – boeken we daarentegen groei. Dat is positief omdat we juist op die punten strategisch hebben ingezet.” Wakker ligt Dikken overigens niet van de omzetdaling. “We jagen niet ten koste van alles omzet na. Dat hoeft ook niet. Met de huidige omzet zijn we nog altijd het derde installatieconcern van het land.” Gezien de marktomstandigheden ligt een verdere afname van de omzet in de lijn der verwachtingen. “Ik denk dat de voor ons belangrijke utiliteitsmarkt komende drie tot vier jaar niet veel beter wordt. Eerst moet de lucht maar eens uit de vastgoedmarkt. De renovatiemarkt en de woningbouw trekken wellicht wat eerder aan.” Al met al rekent Dikken voor dit jaar op een omzet van 275 miljoen euro. De winstmarge zal zich herstellen en uitkomen op ongeveer 3 procent, verwacht de topman. “Ons geluk is dat we geen hijgende moeders of aandeelhouders in de nek hebben. Ook van de banken hebben we geen last. Dat geeft ons de mogelijkheid te blijven investeren in kansen en onze strategie te blijven volgen.”

Reageer op dit artikel