nieuws

Ufo van Hakron weert water uit versgestorte betonwand

bouwbreed

Als alternatief voor de passieve stalen waterkering die nu nog wordt gebruikt in betonwanden, introduceert toeleverancier Hakron zijn UFO 26. Dit is een demontabele actieve waterkering uit waterabsorberend synthetisch rubber.

De UFO 26 wordt om een doorvoerbuis (bij doorgaande centering) of centerpen (bij verloren centering) gemonteerd. Een doorvoerbuis is een afstandhouder waar een centerpen door wordt gestoken. Centerpennen koppelen bekistingsdelen. De kering houdt water tegen dat via de doorvoerbuis in de betonwand wil dringen. Eenmaal in contact met water zwelt het materiaal van de UFO, tot 500 procent van de oorspronkelijke omvang. Het binnendringend vocht wordt door de UFO 26 geabsorbeerd, het vocht kan niet verder langs de centering naar binnen dringen. Het binnendringend vocht komt dus niet verder dan de positie van de UFO 26. Het cijfer 26 verwijst naar de meest gangbare diameter in millimeters van de doorvoerbuizen. Hakron noemt de UFO geschikt voor elke doorgaande en verloren centering van het type Betomax15. Het UFO-systeem bestaat uit de kering, een draadbus en een zwelplug. De laatste komt in een kort model voor kunststof doorvoerbuis en een lange versie voor de stalen variant. De plug is voor een deel gemaakt uit harde kunststof. Dit materiaal voorkomt dat het actieve waterkerende deel beschadigt. De harde kunststof zorgt ook voor een strakke afwerking van de sparing. Met de speciale draadbus kan een UFO 26 op de pen van een verloren centering worden gezet.

Reageer op dit artikel