nieuws

Tweede kans voor innovaties bouwers

bouwbreed

Bouwers hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van Rijkswaterstaat om de zolder op te ruimen. Om precies te zijn, krijgen 42 ongebruikte innovaties een tweede kans.

Rijkswaterstaat belooft deze zomer duidelijkheid te geven over de status, hetzij in een definitieve afwijzing, hetzij in een vervolgtraject. Een aantal projecten krijgt bijvoorbeeld een plek binnen het programma Geo-impuls van Deltares om grondgerelateerde faalkosten terug te dringen. Uit de kansrijke innovaties zijn vrijdag zeven projecten gepikt, waarvan de bedenkers de kans kregen de belemmeringen te schetsen waardoor hun idee op zolder ligt te verstoffen.

Arcadis haalde Atrium en biobuis uit de kast en Heijmans kwam met Vacunet op de proppen. Dura Vermeer wees nog eens op het innovatieve Lumiumpave en Betonson/Heijmans & Arcadis deden hetzelfde voor de Modieslab. TNO wees op de voordelen van continue monitoren van voegen en Iter Fidelis haalde Simeo TM Maintenance van de plank.

Stuk voor stuk kansrijke innovaties die in het verleden om verschillende redenen stukliepen. De een kampte met strakke wet- en regelgeving, de ander moest het risico in zijn geheel dragen. Een derde paste niet in het inkoopbeleid. Cultuurverschillen en gebrek aan ruimte tussen hoofdaannemer en leverancier speelden in andere gevallen een cruciale rol.

Innovatiemanager Robbert Naus van Dura Vermeer bracht Lumiumpave onder de aandacht. Het reflecterende asfalt kreeg aanvankelijk een kans op de A74, maar mislukte om verschillende redenen alsnog.

“Een combinatie van factoren die te maken had met de bonus, de extra eisen voor de markering en de krappe periode net voor de winter”, licht Naus toe. Daardoor verdampte de animo bij zowel Rijkswaterstaat als Dura en werd de proef niet doorgezet.

Innovatie-community

Rijkswaterstaat wil de belemmeringen opheffen en meer experimenteerruimte geven om kennis uit de markt benutten, maar besloot eerst de zolder op te ruimen. Innovatiemanager Ben Spiering wordt de trekker van de nieuwe innovatiestrategie, maar wil absoluut geen nieuw ideeënloket openen. Een geïsoleerd loket in een hoekje van het ministerie werkt zeker niet, is de afgelopen drie jaar gebleken, en van fouten moet je leren. Hij denkt meer aan een levendige ‘innovatie-community’ waarbij de hele sector is betrokken, inclusief alle afdelingen van Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel