nieuws

Tijdelijke bouw in betonnen modules

bouwbreed

Modulaire woonunits van beton. Spijkerman lanceert op de Building Holland een nieuw bouwsysteem in dit voor tijdelijke huisvesting ongebruikelijke materiaal. Volgens de prefab betonbouwers voldoe je daarmee veel gemakkelijker aan de eisen ten aanzien van brandwerendheid en geluidwering.

Volgens commercieel directeur Alex Buitenhuis van Spijkerman combineert het systeem de kwaliteit van traditionele bouw met de flexibiliteit van semi-permanente bouw. Volgens hem is het bij uitstek geschikt voor studentenhuisvesting, hotelbouw en appartementenbouw. Op de Building Holland deze week in de Amsterdamse Rai toont Spijkerman een 3,5 bij 8 meter grote unit die is ontworpen als studentenwoning. De module wordt afgeleverd compleet met natte cel, dakbedekking en gevelbekleding. Er hoeven alleen nog installaties te worden doorgekoppeld en dan is de eenheid volgens Buitenhuis klaar voor gebruik. Alles voldoet aan het Bouwbesluit 2012. Het systeem van de prefabbetonbouwer uit Amersfoort is door de materiaalkeuze veel zwaarder dan tijdelijke of flexibele huisvestingssystemen in hout, kunstof of staal. Maar volgens Buitenhuis is het met beton veel gemakkelijker om te voldoen aan allerlei eisen van comfort. “We hoeven niet ook nog eens een complete gipsfabriek te laten aanrukken om brandveiligheid te kunnen garanderen en isolatie netjes weg te werken. Onze constructies hebben weliswaar bijna altijd een fundering nodig, maar terwijl die wordt gemaakt beginnen wij in de fabriek met de productie van de units. Daarna is het een kwestie van stapelen.” Met een kunststof koppeling die de voortplanting van geluid onderbreekt, worden de eenheden op elkaar geplaatst. De wanddikte zal standaard 120 millimeter bedragen. Dat levert de in de woningbouw gangbare wanddikte op voor woningscheidende wanden van 240 millimeter plus een extra spouw.

Projectspecifiek

De exacte dimensies van de units worden van project tot project geëngineerd en liggen niet op voorhand vast. Spijkerman legt voorlopig ook geen voorraad aan van units die van het schap geleverd kunnen worden. Ook de wapeningsvrije zones waar eventueel doorbraken kunnen worden gemaakt tussen modules, zullen van project tot project verschillen. Ontsluiting van de gestapelde en geschakelde units kan op verschillende manieren plaatsvinden: via een centrale hal met trappenhuizen, via galerijen of via een stelsel van gangen dat in de units is ondergebracht. Ook dat wordt volgens Buitenhuis allemaal projectspecifiek opgelost. Begin dit jaar werd een zeven woonlagen hoog appartementengebouw uitgedetailleerd voor een locatie in Zoetermeer. De realisatie is op het laatste moment afgeblazen, volgens Buitenhuis omdat de bank het volledige risico voor de ontwikkeling bij Spijkerman wilde leggen. Volgens de commercieel directeur leerde de exercitie dat zonder al te ingrijpende aanpassingen tot tien hoog met de units kan worden gebouwd. En dat doen niet veel IFD-systemen ons na. Wel moet de wanddikte dan met 20 millimeter worden opgevoerd. Spijkerman Bouwsystemen is een nieuwe loot aan de stam van het 35 jaar oude prefabbetonbouwbedrijf uit Amersfoort. Afgelopen jaren traden drie nieuwe directeuren aan met veel ervaring in tijdelijke en flexibele huisvesting. Tot nu toe was Spijkerman Prefab Beton vooral bekend van installatiehuisjes en prefab modules voor energiebedrijven, waterschappen en telecominstallateurs.

Reageer op dit artikel