nieuws

Stroopwafelmotief heeft ook echt een functie

bouwbreed

Voor de ambtenaren in Gouda komt er een eind aan de versnipperde gemeentelijke organisatie op vijf verschillende locaties. Na ruim anderhalf jaar bouwen wordt het nieuwe Huis van de stad deze maand opgeleverd. Het opmerkelijke gebouw kan niemand ontgaan.

Op een afstandje lijkt het 43 meter hoge, kubusvormige gebouw wel wat op het geldpakhuis van Oom Dagobert. Omdat er geen hoge bebouwing direct naast staat springt het Huis van de Stad er echt uit. Het biedt straks plaats aan vijfhonderd ambtenaren, gemeentelijke publieke diensten, stadsbestuur en raadszaal.

Het Huis van de Stad was een langgekoesterde wens. Sinds het monumentale stadhuis op de Markt door brandweervoorschriften niet meer voor gemeenteraadszittingen kon worden gebruikt, zwierf de gemeentepolitiek door verschillende tijdelijke onderkomens. Niet te missen zijn de ruitvormige gevelelementen die het gebouw een stroopwafelmotief meegeven. Volgens de architect was dat een onbedoelde gimmick in een stad die de stroopkoek groot heeft gemaakt. Het heeft het gebouw al een bijnaam gegeven: De Stroopwafel.

Maar de elementen hebben niet allee n een decoratieve functie. De gevel heeft ook een dragende functie samen met de kern, waardoor de vloeren vrij blijven van kolommen. Uitvoerder Chris van der Veer: “Het geeft een veel groter ruimteli jk effect. En dat blijft ook zo, omdat de werkvloer grotendeels open blijft. Er komen op slechts enkele plekken tussenwanden.” Van de buitenkant lijkt de binnenkant niet overdreven licht, maar schijn bedriegt. Ook op een mistige dag is er binnenin geen verlichting nodig. De gevelelementen zijn gemaakt beton met ingegoten steenstrips, gemaakt in een fabriek in België. “Ze moesten één voor één over de weg worden aangevoerd.” Van der Veer moet even rekenen. “In totaal zullen het zo’n 350 elementen zijn.” Een grote nauwkeurigheid was vereist. “We hadden een tolerantie van nul. Alles moest precies passen.”

De bouw ging voorspoedig, maar de recente vorstperiode heeft wel wat roet in het eten gegooid. “We zijn de achterstand nu aan het wegwerken. Dat betekent wel langer doorwerken en meer dagen in de week op het werk. Ik vind het niet erg. Als ik hier ‘s ochtends heen rijdt en ik zie het gebouw staan, ben ik best trots op het werk dat we hebben verzet.”

Projectgegevens

Naam: Huis van de Stad in Gouda

Uitvoerder: Strabag/Züblin Nederland

Architect: Jos van Eldonk

Bouwsom:circa 49,5 miljoen euro

Bouwtijd: circa 19 maanden

Reageer op dit artikel