nieuws

Staalbouwer Rotterdam CS wankelt

bouwbreed Premium

De ruwbouw van de Rotterdamse stationshal dreigt vertraging op te lopen. Het moederbedrijf van de Belgische aannemer Iemants heeft uitstel van betaling gekregen.

Smulders Groep uit Helmond, het m oederbedrijf van staalbouwer Iemants kwam in de problemen door zware verliezen op twee windenergieprojecten in de Noordzee. Bovendien zijn twee nieuwe opdrachten voor stalen funderingen voor zeewindmolens vertraagd. Hierdoor ontstonden gaten in de begroting. Dit leidde deze week tot surseance van betaling voor het concern. Om te voorkomen dat Iemants bij een eventueel faillissement van Smulders wordt meegesleurd, stapte de directie van het bedrijf vorige week woensdag naar de Belgische rechtbank van koophandel. Die werd verzocht om Iemants los te knippen van het moederbedrijf. De rechter doet binnen tien werkdagen uitspraak. Ondertussen ligt het werk aan de ruwbouw van de stationshal in Rotterdam, een van de grootste projecten van Iemants, gedeeltelijk stil. “De onderaannemers hebben het werk neergelegd”, zegt woordvoerder Iris Smit van opdrachtgever Rotterdam Centraal. “Iemants werkt zelf wel door.” Het eerste gedeelte van de stationshal moet mei dit jaar klaar zijn. “Dan start aannemer Mobilis met de afbouw.” Of de deadline gehaald wordt isvolgens Smit niet te zeggen. “Het is voor ons ook afwachten.”

Gesprekken

Iemants is een relatief kleine dochter van de Smulders Groep. Het concern heeft zo’n 1100 werknemers in dienst. Ruim 100 mensen werken in Helmond, Mierlo en Cuijk. Het overige personeel werkt in fabrieken in Hoboken en Polen. Later deze week of begin volgende week moet blijken of het bedrijf de gaten in de begroting heeft weten op te vullen. De bewindvoerder heeft inmiddels laten weten dat er “constructieve gesprekken met banken en aandeelhouders” gevoerd worden. De directies van Smulders Groep en Iemants waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel