nieuws

Specialisten maken ziekenhuis vrij van asbest

bouwbreed

Specialisten maken ziekenhuis vrij van asbest

Met de kennis van nu zou het anders gegaan zijn. Maar in 1974 werd de constructie van het Nieuwe Spittaal in Zutphen brandveilig afgewerkt met asbest. Oranje uit Spijkenisse saneert en sloopt het ziekenhuis, samen met VKS uit Wormerveer.

“Dit is de grootste asbestsloopklus in Nederland”, stellen Ben Veldhuizen en Dinro Hobbel, respectievelijk directeur van VKS en directeur van Oranje. VKS is gespecialiseerd in het reinigen en saneren van gebouwen, de kracht van Oranje ligt bij het slopen en hergebruiken van materialen. Beide bedrijven zijn specialist in asbestanering. Naast het Nieuwe Spittaal, dat in 1974 in gebruik werd genomen, staat een nieuw ziekenhuis, zonder asbest. Het oude gebouw, met een plattegrond in de vorm van een kruis, is overgenomen door de slopers.

“Het Nieuwe Spittaal is gebouwd met prefab elementen”, legt Veldhuizen uit. “De vloeren bestaan uit steeds twee staalprofielen met een betonnen plaat erop. In een uitgave van het blad Respekt uit 1974 staat een artikel en een advertentie van Fourisol met een foto, waarop te zien is hoe het spuitasbest tegen de staalconstructie en vloeren werd aangebracht. Ongelofelijk, want in 1969 is al een proefschrift verschenen over de gevaren van asbest. Maar asbest is in Nederland pas in 1993 verboden. Het Nieuwe Spittaal is in de jaren ‘80 en ‘90 gesaneerd voor 50 tot 70 miljoen gulden. De niet goed bereikbare ruimten zijn toen dichtgezet. Maar in 1995 waren de normen minder streng dan nu.”

De mensen die destijds het spuitasbest hebben aangebracht, hebben het waarschijnlijk niet overleefd. De incubatietijd van asbestose is 20 tot 30 jaar. Er zijn in Nederland al tienduizend mensen aan overleden en daar komen er nog tienduizend bij. “We zitten nu in een piek van zo’n zevenhonderd per jaar.”

Oranje heeft het te saneren en te slopen pand in juli 2011 overgenomen van Stichting Gelre Ziekenhuizen, de opdrachtgever. Veldhuizen: ‘‘Na de voorselectie van vijf (na een rechtszaak zes) partijen bleven wij over. We waren de goedkoopste aanbieder.” Hobbel voegt hieraan toe: “We hebben de slimste logistieke plannen en de prijs samen stap voor stap gevormd, elkaars goedkoopste elementen samengevoegd. De aanneemsom is 12 miljoen euro, een bodemprijs. We zouden eerst een tent om het hele pand zetten, maar dat blijkt niet nodig. We zijn niet achter dichte schuttingen gaan werken, we hebben ons niet verstopt, maar laten alles zien, we zijn open in de communicatie met de omwonenden.” Veldhuizen: ‘‘We zijn begonnen met een zogenaamde B-inventarisatie. In de gevels achter de koven bij de ramen zaten nog plaatjes asbest (amosiet). De gevels zijn van aluminium en kunnen dienen als wanden van de containment, waarin onder onderdruk asbest wordt verwijderd. De technieken zijn nu beter dan in de jaren tachtig. Toen moesten knopen van staalprofielen handmatig met staalsponsjes worden gereinigd, nu passen we droogijsstralen toe. Maar zo’n naadje tussen twee stalen balken komt uiteindelijk pas vrij bij de sloop.’’ Het doel is eerst reinigen en daarna pas slopen, niet andersom. Dan kunnen de materialen worden hergebruikt. Maar de dakbedekking recyclen behoort niet tot de mogelijkheden, want daaronder en daartussen zit nog een laag asbest.

VKS en Oranje zijn gereed met de sanering van de noordvleugel. De asbestsluis staat nu op de zuidvleugel voor het onderzoek. Van het kantoor loopt een route via een luchtbrug en door de oostvleugel naar de kern. “We werken met een regime met interne werkvergunningen, met dagelijkse instructies. Ze worden ‘s ochtends uitgegeven en ‘s avonds ingeleverd. Alle mensen die hier werken hebben een toets gedaan. Halen ze die niet, dan volgt bijscholing”, aldus Hobbel. “Onze filosofie is: alles scheiden. Het beton wordt granulaat en leveren we aan Mebin, Holcim en Van Nieuwpoort. We zijn ook partner van Icopal (bitumenrecycling). Vlakglas gaat naar Malta Recycling. Delen van het gebouw die gesaneerd zijn kunnen we demonteren.”

Reageer op dit artikel