nieuws

Soda verslechtert binding cement

bouwbreed

Cement en soda zijn een gevaarlijke combinatie. Dat bevestigen verschillende betontechnologen naar aanleiding van de affaire in Limburg waar verontreinigd cement werd toegepast in 44 bouwprojecten.

Het precieze effect hangt sterk af van de toegepaste varianten van zowel de soda als de cement. Maar in alle gevallen verslechtert het de binding, weet Jaap van Eldik, betontechnoloog bij Mebin. Daardoor is de sterkteontwikkeling minder. Van Eldik is niet bekend met eerdere grootschalige verontreinigingen van cement, zoals die in Limburg. Veel cementleveranciers beschikken over eigen vrachtwagens en schepen. Zo kunnen ze de kwaliteit waarborgen, tot en met het transport naar de betoncentrale. Verontreinigingen van toeslagstoffen als zand en grind komen vaker voor. Uit het recente verleden herinnert de betontechnoloog zich verontreiniging met veevoer waarvan resten waren achtergebleven in de laadbak waarmee daarna grind werd vervoerd. Maar dat ging bij lange na niet over zulke grote projecten als nu in Limburg. > pagina 11: ´vervuiling cement komt zelden voor´

Reageer op dit artikel