nieuws

Schultz houdt vast aan brugvariant doortrekken A15

bouwbreed

Minister Schultz (infrastructuur en milieu) blijft bij haar plan om de A15 naar de A12 met een brug door te trekken. Dat stelt zij in antwoord op vragen vanuit de Tweede kamer.

Het project heeft eerder veel protest gekregen. De doortrekking leidt onder meer tot veel protest bij nabijgelegen gemeente Groessen. Ook nu de Tweede Kamer de minister probeert te bewegen alsnog te kijken naar de bezwaren en alternatieven houdt de minister voet bij stuk. Varianten zoals een volledig verdiepte ligging of een tunnel, passen niet binnen het taakstellend budget, pareert zij de kritiek. “Een tunnel, verlegging van het tracé en een geheel verdiepte ligging heeft meerkosten die enkele honderden miljoenen euro’s hoger liggen”, reageert zij. “Toepassing van het advies van Elverding om alle partijen aan het begin van het proces te betrekken, betekent niet dat aan alle inpassingswensen tegemoet dient te worden gekomen.”

Een eerdere berekening van een expertgroep van een alternatief met een tunnel die de goedkeuring van betrokkenen kon wegdragen, liet zij links liggen. De berekening was te positief, oordeelde Rijkswaterstaat eerder. Ten onrechte liet de expertgroep kostenposten buiten haar raming, verdedigt Schultz. “Zoals een post voor grote kabels en leidingen, opslag voor btw en diverse deelposten voor het onderdeel wegen.” Ook een tunnelvariant van Strukton met een ondertunneling van Bemmel tot aan knooppunt Oud-Dijk haalde het niet. “Dit voorstel lag ver buiten budget. Het is ook een extra indicatie dat de prijs per meter van de expertgroep te laag is.” Een tunnel in plaats van een brug over het Pannerdens Kanaal zou 210 miljoen euro meer kosten. “28 Procent hoger dan het gekozen alternatief met de brug.”

Reageer op dit artikel