nieuws

Rookwerend rolscherm in ziekenhuis

bouwbreed Premium

Rookwerende rolschermen kunnen in een ziekenhuis patiënten, personeel en bezoekers bij brand een veilige vluchtweg bieden. Ze worden dit jaar voor het eerst toegepast in een Nederlandse zorginstelling, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

GNS Branddeuren en Brandluiken uit Wormerveer monteert dit jaar in het in aanbouw zijnde ziekenhuis dertig rookschermen van de Duitse leverancier Stöbich Brandschutz. Hieraan zijn uitgebreide praktijkproeven voorafgegaan, waarbij ingenieursbureau DGMR en de brandweer betrokken zijn geweest. De flexibele schermen worden ter hoogte van de scheidingen van de brandcompartimenten in het complex op een as gemonteerd. Een scherm bestaat uit een aantal losse verticale stroken van met glasvezel versterkt textiel, dat is voorzien van een brandwerende coating. De aaneengesloten stroken zakken bij een brandmelding uit het plafond en verdelen zo de ruimtes in compartimenten. Ze sluiten de doorgang zodanig af dat rook er niet doorheen kan. Door de constructie met de verticale stroken kunnen de aanwezigen het zogeheten Pyrex RSV-E scherm eenvoudig passeren, zelfs met bedden en rolstoelen.

Zelfsluitende deuren

Het Meander Medisch Centrum kent op de verpleegafdelingen louter eenpersoons kamers. Deze zijn niet meer als volwaardige subbrandcompartimenten uitgevoerd, waardoor ze ook niet zijn voorzien van zelfsluitende branddeuren. Het ziekenhuis is zeer te spreken over de eenvoudige wijze waarop de rolschermen in nood te passeren zijn. Bij zelfsluitende deuren moet bijvoorbeeld een bed door twee personeelsleden naar buiten worden geduwd. Een woordvoerder van GNS wijst erop dat in Nederland nog nauwelijks regelgeving bestaat op het specifieke gebied van rookontwikkeling. Voor rook worden daarom de brandvoorschriften gevolgd. Op Europees niveau bestaat wel regelgeving op het gebied van rookbeheersing bij brand. Daarom is het scherm van Stöbich Europees gecertificeerd. Het rookwerende rolscherm is genomineerd voor de Innovatieprijs Brandveiligheid 2012. De winnaar wordt donderdag bekendgemaakt tijdens het Nationaal Brandveiligheidscongres.

Reageer op dit artikel