nieuws

Rijkswaterstaat trekt zich adviezen van TNO aan

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat heeft de constructie van de sluis bij Eefde verstevigd en kettingen en kabels beter uitgelijnd. De constructie kan makkelijker worden geïnspecteerd dan voor het ongeluk op 3 januari.

Daarmee heeft de dienst de aanbevelingen overgenomen uit het TNO-rapport. Hierin constateert TNO ernstige tekortkomingen ten aanzien van de constructie van de hefdeur en de werking van kabels en kettingen. Ook gaf TNO kritiek op de gebrekkige inspectie van essentiële onderdelen. Rijkswaterstaat zegt niet geschrokken te zijn van de conclusies in het rapport. “We wisten natuurlijk dat iets in de constructie was afgebroken. Niemand van Rijkswaterstaat had dit kunnen voorzien. Dit rapport heeft duidelijk gemaakt hoe het ongeval kon gebeuren en zorgt er voor dat het niet meer kan gebeuren”, aldus voorlichter Thijs Scheres. Door het afbreken van de draadstang – verbinding tussen sluisdeur en aandrijving – viel de deur. Rijkswaterstaat heeft nu op beneden- en bovenhoofd de scharnierende evenaar voorzien van vier M24 bouten. Deze zijn met een hydraulische momentsleutel aangedraaid. Zo is de sluisdeur meervoudig geborgd. Ook zijn de kabels en kettingen beter uitgelijnd, zodat geen excentrische krachten meer op de bevestiging van de sluisdeur kunnen ontstaan. Het contragewicht wordt niet meer overtild. TNO onderzoekt nog de krachtverhoudingen om de doorslaggevende oorzaak te achterhalen.

Reageer op dit artikel