nieuws

Pictogram tegen spraakverwarring op bouwplaats

bouwbreed

Gebruik van heldere pictogrammen kan chaos op de bouwplaats voorkomen. Handelsmaatschappij Imbema bepleit invoering van Europese richtlijnen

– “De Spanjaarden zijn weer in aantocht. En we hebben al Polen, Bulgaren en Roemenen op de bouwplaats. Er dreigt een Babylonische spraakverwarring die slecht is voor de veiligheid.” Directeur Ron van Loon van Imbema, verantwoordelijk voor de divisie industrie van de technische groothandel, verbaast zich over het gebrek aan eenduidige waarschuwingen. Wat heb je aan goede handleidingen als de gebruikers de taal niet machtig zijn? Het verwisselen van alleen al twee draden kan desastreuze gevolgen hebben. “In de sport kent iedereen de afspraken. Golfers roepen allemaal “fore” om te waarschuwen voor een naderende bal. Waarom kan zoiets in de bouw niet? Je hebt maar een stuk of twintig, dertig pictogrammen nodig om snel te weten waar je aan toe bent.” Handelsonderneming Imbema uit Haarlem – 350 medewerkers, omzet 100 miljoen euro – heeft belang bij helderheid. “Wij zijn geen dozenschuiver, willen toegevoegde waarde leveren. Imbema verkoopt innovatieve producten. Daar komt de markt mee vooruit. Dan wil je niet dat alle inspanningen verloren gaan door een verkeerde montage op de bouwplaats. Als leverancier nemen wij onze verantwoordelijkheid door het geven van cursussen en de aannemer houdt op de bouwplaats toezicht. Maar je kunt er niet altijd bij zijn. Pictogrammen helpen geweldig.”

Eenduidigheid

Van Loon benadrukt niets te hebben tegen arbeidsmigranten. “Vaak zijn de mensen goed opgeleid. Maar wel overal net weer even anders, afhankelijk van de omstandigheden in het eigen land. Wij leveren producten voor waternetwerken en gasnetwerken. Het kan lelijk uitpakken als dan de zaag verkeerd gebruikt wordt. Bij het hek van de bouwplaats staan 36 dingen om de veiligheid te bevorderen. Maar je hebt geen eenduidigheid ten aanzien van de waarschuwingen op producten. Moet veiligheidskleding aan? Behoort het gasfilter om de acht uur gewisseld worden? Pictogrammen kunnen veel doen aan het voorkomen van onveiligheid en misbruik.” De directeur van de divisie industrie – omzet 50 miljoen euro – constateert dat de goedkope buitenlandse krachten dikwijls onder grote tijdsdruk ingewikkelde producten monteren. Met de snelheid van werken neemt de kans op fouten toe. “De efficiëntie is totaal doorgeslagen. De faalkosten lopen uit de klauwen omdat al het werk minimaal een keer gecontroleerd moet worden.” Imbema ziet een rol weggelegd voor de organisaties van werkgevers en werknemers om druk uit te oefenen pictogrammen in te voeren. Zelf heeft het bedrijf contact met een organisatie als de stichting Arbouw. “Als het mis gaat, is de man op de werkvloer vaak de dupe”, zegt Jean Paul Suijs, veiligheidsman van Imbema. “Je probeert mensen te trainen. Dat gebeurt vaak aan het einde van de week, waarna een biertje gedronken wordt. Na het weekeinde zijn de meeste mensen het geleerde weer vergeten. We hebben goede ervaringen met het tonen van foto’s van pictogrammen. Je moet proberen het maximale uit debeschermingsmiddelen te halen.”

Reageer op dit artikel