nieuws

Phanos steeds dieper in problemen

bouwbreed

Projectontwikkelaar Phanos zit al ruim een jaar in grote financiële problemen. Het voortbestaan hangt, zeker nadat HSB Bouw gisteren het faillissement van de ontwikkelaar heeft aangevraagd, sterk af van de banken en andere financiers.

Of de financiers Phanos boven water houden is na de recente uitspraak in de arbitragezaak tegen HSB Bouw zeer de vraag. De projectontwikkelaar uit Houten werd door Raad van Arbitrage voor de Bouw gesommeerd 12 miljoen euro aan de Volendamse bouwer over te maken wegens achterstallige betalingen bij een drietal projecten met ruim tweehonderd woningen die HSB voor Phanos in Almere bouwt. Tevens dient de ontwikkelaar een bankgarantie van 6 miljoen euro te stellen. Phanos zou ook schulden hebben bij de gemeente Amstelveen, netbeheerder Liander en een architectenbureau. Phanos wil na herhaaldelijke verzoeken geen openheid van zaken geven over haar financiële situatie. Het enige wat het bedrijf over de zaak tegen HSB kwijt wil is dat “HSB het werk eenvoudigweg niet conform revisietekeningen heeft uitgevoerd” en dat de bedrijven in diverse rechtszaken zijn verwikkeld. Spijtig Dat het voortbestaan van Phanos onzeker, is op te maken uit het recent gedeponeerde jaarverslag over 2010 van de ontwikkelaar. Moederbedrijf Phanos NV leed in 2010 een netto verlies van maar liefst 71 miljoen euro op een omzet van 40 miljoen. Dochterbedrijf Phanos Vastgoed noteerde een verlies van 9 miljoen bij een omzet van 71 miljoen. “De continuïteit van de vennootschap hangt in hoge mate af van de bereidheid van de banken en de overige financiers om in de financieringsbehoefte te voorzien”, schrijft de directie in het verslag dat gedateerd is op 13 februari 2012. Phanos kan niet voldoen aan het garantievermogen dat de banken als eis stellen. Dit jaar hoopt het bedrijf met SNS Bank overeenstemming te bereiken over het verleningen van een projectfinancieringsovereenkomst. Bij ABN Amro heeft Phanos een kredietfaciliteit van 181 miljoen volledig opgenomen. Dat geld is deels gebruikt voor het moeizaam lopende project Hof van Saksen. “Spijtig”, noemt HSB Bouw-directeur André Vos de aanvraag van het faillissement. HSB Bouw bouwt ruim tweehonderd woningen voor Phanos in Amstelveen. Phanos blijft hoop houden op een goede uitkomst. “Wij vertrouwen op de uitkomsten van de rechterlijke macht en staan open om tot een oplossing te komen. Wij verwachten dat HSB ook haar verantwoording jegens de bewoners zal nemen en samen met ons een oplossing zal bedenken”, laat het bedrijf weten.

Reageer op dit artikel