nieuws

‘Overheid pleegt delict met haperend beleid zonnesystemen’

bouwbreed

Pleegt de overheid een economisch delict of een milieudelict? Ben Claaszen is er nog niet uit hoe hij de haperende promotie van zonnecellen en zonnecollectoren moet noemen. In één van die categorieën hoort volgens de algemeen directeur van Kingspan Unidek ook de achterblijvende (na)isolatie van particuliere woningen.

“Nederland telt ongeveer zeven miljoen woningen waar gemiddeld 100 honderd vierkante meter dak op zit. Ruim voldoende oppervlak om daar én zonnecellen én zonnecollectoren op te monteren”, vertelde Claaszen bij de presentatie van de investeringsplannen van zijn bedrijf. “Als je daar geen nuttig gebruik van laat maken pleeg je als overheid eigenlijk een economisch delict omdat mensen meer geld kwijt zijn aan energie dan noodzakelijk. Of je pleegt een milieudelict omdat je bewust te weinig aandacht geeft aan hernieuwbare energie.”

Veel van de daken die de voorman van Kingspan Unidek in gedachten heeft zijn van corporaties. “Die kunnen met onder meer zulke systemen een extra labelsprong maken.” De interesse daarvoor neemt toe, stelt hij vast, en daarmee de belangstelling voor energiebesparing. “De laatste maanden weten steeds meer mensen die bij ons een presentatie bezoeken hoeveel een kuub gas kost. Daarvoor leek niemand zich daar druk over te maken.”

Kingspan Unidek profiteert mede van die ontwikkeling, verwacht hij. Het bedrijf combineerde met Nefit een element voor hellende daken met een zonnecollector. “Zonnecollectoren zijn nu nog een kleine markt”, meent Claaszen. “De verdiensten komen pas wanneer de Unidek SolarTherm zoals de combinatie heet op grote(re) schaal wordt toegepast.” Hij verwacht ook te verdienen aan het (na)isoleren van particuliere woningen met het EPS dat Kingspan Unidek maakt. “Je moet dan wel eerst de bewoners duidelijk zien te maken dat ze geld overhouden aan hun investering en meer comfort krijgen.”

Hoger doel

De voorgestelde (na)isolatie dient volgens Claaszen ook een hoger doel. “Nederland loopt achter als het om isoleren gaat. Zelfs Spanje stelt strengere eisen.” Het nieuwe Bouwbesluit verhoogt de Rc-waarde van 2,5 naar 3,5. “Op enig moment na 1 januari 2013 wordt dat 5,0”, zegt de topman van Kingspan Unidek. Bij elke verhoging stijgt de hoeveelheid van elk soort isolatiemateriaal met 40 procent. “Dat kan met bestaande materialen en zonder bouwkundige aanpassingen. Spouwen hebben met 15 centimeter breedte ruimte genoeg voor isolatiemateriaal. Het dak wordt nooit een probleem omdat je aan de bovenkant onbeperkt gratis ruimte hebt. Hetzelfde geldt voor de vloer; alleen de kruipruimte kan dan wat kleiner worden.”

Technisch is het niet heel ingrijpend en toch is het moeilijk te realiseren, stelt Claaszen. “Een klein deel van de bouw is daar nog maar mee bezig.” Dezelfde reden waarom hij de (na)isolatie van particuliere woningen moeilijk noemt. “Bewoners willen best investeren, maar bouwers zijn er nog niet klaar voor om ze te ‘ontzorgen’. Dat vergt meer inspanning dan alleen het werk uitvoeren.”

Het vergt ook vakmanschap. Claaszen ziet dat in een ras tempo dalen tot ‘een na-oorlogs dieptepunt’. “Tot nog toe gingen bedrijven na de vorstperiode vol aan de slag met onder meer dakenwerk. Dit jaar zie je dat veel minder, simpelweg omdat de vakmensen ontbreken om het werk te doen.” De reden dat Kingspan Unidek zegt te blijveninvesteren in wat Claaszen ‘nog betere prefabsystemen’ noemt.

Reageer op dit artikel