nieuws

‘Overheid moet toezicht in vergunningverlening afdwingen’

bouwbreed

Taken en verantwoordelijkheden in de bouw zijn sterk versnipperd. Gebrek aan toezicht brengt de veiligheid dan in gevaar.

Ir. Johan Galjaard, voorzitter van VNconstructeurs, wijst in zijn bijdrage op de opiniepagina onder andere op het ongeluk met de Rotterdamse B-Tower. “Betrokken partijen maken vaak geen goede afspraken over veiligheid; maken ze die wel dan worden ze vaak niet nagekomen. Iedereen gaat ervan uit dat de ander verantwoordelijk is.” De ergste gevolgen van deze houding halen het nieuws, maar dat geldt niet voor de honderden keren per jaar dat het net niet misgaat, schrijft Galjaard. Ook de overheid schiet volgens de voorzitter van de constructeurs tekort. “Veiligheid is primair de verantwoordelijkheid van de markt, vindt ook verantwoordelijk minister Spies. Maar die markt kan die verantwoordelijkheid niet aan, zo bewijst de praktijk.” Als de markt niet kan of wil investeren in goed toezicht, zal de overheid dat in de vergunningverlening moeten afdwingen, aldus Galjaard. > Pagina 13: Veiligheid valt tussen wal en schip

Reageer op dit artikel