nieuws

Ongeval B-Tower staat niet op zichzelf

bouwbreed Premium

De ondersteuningsconstructie van de B-Tower was niet de eerste steiger die het begaf. Ook de onderhoudssteiger in de Amercentrale was maar in één richting geschoord, omdat de steigerbouwer met een tekening met maar één aanzicht op pad werd gestuurd.

In het rapport van de Onderzoeksraad gaan de onderzoekers ook na in hoeverre het ongeval met de B-Tower op zichzelf staat. Een vergelijking met het ongeval in de Amercentrale in 2003 ligt voor de hand. Ook die was maar in één richting geschoord, onder andere omdat er geen tekening was in de andere richting. Groot verschil is dat er tijdens de bouw al duidelijke signalen waren dat de steiger niet stabiel was. Daar werd niet adequaat op gereageerd. Het ontwerp van de steiger deugde al niet en ook dat is een verschil. Hoewel TNO becijferde dat de ondersteuningsconstructie van de B-Tower gevoelig was voor instabiliteit zou die het gehouden hebben als hij volgens het ontwerp was uitgevoerd. Een ander bekend steigerongeval vond in 2005 plaats in de Efteling tijdens het storten van het dak van een tunnel voor een attractie. De tussenvloer waarop de staanders van de ondersteuning stonden, was niet zijwaarts afgesteund. Bij het ongeval viel een dode. In Oud-Beijerland sneuvelde in 2000 een bouwvakker toen de ondersteuning van de dakvloer het begaf, doordat rondom een loggia niet goed herstempeld was. Vorige maand verzakte nog de hulpconstructie tijdens het storten van het dek voor een nieuw spoorviaduct in Utrecht. liggers verzakten en het beton liep op de weg eronder. Onderzoek naar het incident loopt nog. Niemand raakte gewond.

Reageer op dit artikel