nieuws

Onderzoekslasten kunnen 
lager zonder Omgevingswet

bouwbreed

Onderzoekslasten kunnen ook aanzienlijk verminderen zonder de invoering van een nieuwe Omgevingswet. Dat bleek gisteren tijdens een congres over de wetswijziging.

Pieter Clerx, jurist bij Bouwend Nederland, kijkt vol verwachting uit naar de nieuwe Omgevingswet. Met name belooft de wet de nu vaak omvangrijke onderzoekslasten te verminderen, stelt hij. Echter, daarvoor is de wetswijziging niet noodzakelijk, zo bleek. “Waar staat nu in de wet dat onderzoeken een stapel documenten vereisen?”, vroeg een van de aanwezige bouwjuridisch adviseurs. “Mijn ervaring is dat wanneer je kort en duidelijk je onderbouwing inzichtelijk maakt, de Raad van State daarmee akkoord gaat.” Dagvoorzitter professor Peter van Buuren, voorzitter van de Ruimtelijke Ordeningskamer van de Raad van State, beaamde dat. “Bovendien helpt het als onderzoeken een inleiding en conclusie bevatten die leesbaar is voor niet-ingenieurs”, adviseerde hij. “Nu is het vaak een onbegrijpelijk verhaal.” Tevens adviseert hij gemeenten een goed antwoord te formuleren op tegenrapporten. “Je ziet steeds vaker tegenrapporten van een kritisch deskundige, maar een goed antwoord ontbreekt vaak”, constateert hij. “De rechter heeft dan twee rapporten met verschillende antwoorden.” Ook werd gewezen op de vaak brede omschrijving van onderzoeksopdrachten aan deskundigen. “Dan beschouwt bijvoorbeeld een archeoloog zo’n opdracht als een wetenschappelijke taak met een blanco cheque.” Een duidelijker onderzoeksopdracht kan inderdaad zorgen voor minder onderzoekslasten, stelt Nicolette Zandvliet, jurist bij de Neprom.

Reageer op dit artikel