nieuws

Nog even geen trappistenbier

bouwbreed

Liefhebbers van trappistenbier, dat uitsluitend in kloosters mag worden gebrouwen, moeten nog even geduld hebben. De bouw van een brouwerij in de abdij Maria Toezicht in Klein-Zundert, wordt uitgesteld en daarmee ook het tweede Nederlandse trappistenbier. Abt Daniel Hombergen legt uit.

Jammer!

“Tsja. U moet nog even geduld hebben, want de procedures voor de bouw van de brouwerij nemen meer tijd in beslag. We hopen het eerste bier volgend jaar te brouwen.”

Uw trappistenklooster brouwde nog geen bier?

“Nee.”

Waarom dan nu wel?

“Het is een kwestie van evenwichtige economie eigenlijk. Langzaam vergrijst onze orde, en we moeten kijken wat we met de beschikbare arbeidkracht kunnen doen. We verwachten dat de brouwerij een goede optie is.”

En bier brouwen zit een trappist in de genen?

“Onze orde heeft nu eenmaal die naam, en de mogelijkheid om trappistenbier te brouwen. Dat kan alleen in een abdij van de cisterciënzers van de Strikte Observantie. Twee van de broeders hier hebben een opleiding gekregen bij de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot.”

Kan uw trappistenbier op een grote belangstelling rekenen?

“Het is de bedoeling dat het kleinschalig blijft, maar we rekenen er wel op dat er medewerkers van buiten komen. Maar bijvoorbeeld Westmalle is een grote fabriek. Dat is allemaal veel professioneler. Zo zullen wij waarschijnlijk nooit worden.”

Misschien wel beter. Dat wordt straks een collector’s item.

“Ik hoop het van harte.”

En verwacht u dat een brouwerij voor extra aanwas van kloosterlingen zorgt?

“Een brouwerij op zich natuurlijk niet, maar er blijven altijd belangstellenden voor onze leefwijze. Wanneer je als gemeenschap niet actief blijft en berust in de vergrijzing, wordt het een self fulfilling prophecy. Een actieve gemeenschap geeft een inspirerender atmosfeer.”

Maar u klinkt toch wat haastig.

“Ja. Het is bijna Pasen, en dat is voor ons altijd een zeer drukke tijd. Dus als u mij wilt excuseren…”

Reageer op dit artikel