nieuws

Nieuwe standaard dbfm-contract af

bouwbreed Premium

De nieuwe standaard voor dbfm(o)-contracten is klaar en afgelopen vrijdag gepubliceerd. Het Rijk zal de leidraad gaan gebruiken voor alle toekomstige pps-projecten. Alleen al het ministerie van Infrastructuur heeft 32 pps-projecten in voorbereiding. Het huidige kabinet stimuleert het gebruik van vergaand geïntegreerde contracten ook voor lagere overheden. Het Rijk berekende zelf al 700 miljoen euro […]

De nieuwe standaard voor dbfm(o)-contracten is klaar en afgelopen vrijdag gepubliceerd. Het Rijk zal de leidraad gaan gebruiken voor alle toekomstige pps-projecten. Alleen al het ministerie van Infrastructuur heeft 32 pps-projecten in voorbereiding. Het huidige kabinet stimuleert het gebruik van vergaand geïntegreerde contracten ook voor lagere overheden. Het Rijk berekende zelf al 700 miljoen euro te hebben bespaard met de combinatie van ontwerp, bouw, onderhoud en financiering ten opzichte van meer traditionele contractvormen. Het ministerie van Financien werkte nauw samen met de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat en marktpartijen bij het ontwikkelen van een nieuwe standaard en de bijbehorende aanbestedinsleidraad. Belangrijkste doel was de transactiekosten en doorlooptijd tijdens de aanbestedingsprocedure in te perken. Bij het toepassen van de huidige standaard was al snel 1,5 jaar met de dialoogfase gemoeid. De nieuwe standaard zal voor het eerst worden beproefd bij de A12 Ede-Grijsoord en de nieuwbouw voor het RIVM in Utrecht.

Reageer op dit artikel