nieuws

Lang weekend

bouwbreed

Als medewerker van Bouwend Nederland leg ik regelmatig zogenoemde ‘bedrijfsbezoeken’ af. Vorige week vrijdag bezocht ik vier bedrijven. Twee infrabedrijven en twee bouwondernemingen, toevallig geselecteerd. De enige overeenkomst tussen beide was, dat ze gelegen waren in de driehoek Woerden – Utrecht – Breukelen. Ik verwachtte een hoop ellende. De crisis en zijn gevolgen zijn immers […]

Als medewerker van Bouwend Nederland leg ik regelmatig zogenoemde ‘bedrijfsbezoeken’ af. Vorige week vrijdag bezocht ik vier bedrijven. Twee infrabedrijven en twee bouwondernemingen, toevallig geselecteerd. De enige overeenkomst tussen beide was, dat ze gelegen waren in de driehoek Woerden – Utrecht – Breukelen. Ik verwachtte een hoop ellende. De crisis en zijn gevolgen zijn immers sterker voelbaar dan ooit.

Maar wat bleek? Het werd allerminst een deprimerende dag. De bedrijven die ik aantrof hadden zonder uitzondering last van de crisis, maar tegelijkertijd hadden ze allemaal een manier gevonden om ermee om te gaan. De één had tijdig gesaneerd, de ander blonk uit door een uitstekende kredietwaardigheidsbeoordeling en de twee overigen concentreerden zich juist op datgene waarin ze goed waren. Gevolg: vier bedrijven die, ondanks de crisis, vertrouwen hadden in de toekomst. Crisis noopt tot verandering – en daar hebben deze ondernemers geen goeroes voor nodig. Dat hoort immers bij ondernemen. Inspelen op dingen die veranderen. Kansen benutten als ze zich voordoen, maar ook inventief omgaan met een krimpende markt. Steeds met een open en frisse blik blijven kijken naar wat er op je afkomt. En naar wat het doet met je bedrijf. Reageren. Consequenties trekken en bijsturen. Niet overhaast, maar wel op tijd. En zolang je dan maar gevrijwaard blijft van domme pech, dan red je het wel.

Optimistisch ging ik het weekend in. Een vriendenweekend met studiegenoten van weleer. In een prachtig huis in een bosrijke omgeving. Groot genoeg om 25 mensen comfortabel te herbergen. Het huis van een vriendin, die nog maar een paar jaar geleden in crisis zat. Toen heeft ze tijdig bijgestuurd en ingegrepen. En dat was verre van aangenaam. Maar daardoor heeft ze inmiddels nieuwe kansen gekregen en benut. Haar situatie ziet er nu beter uit dan ooit tevoren. En dat dat een voorland is voor de bouwsector in Nederland, daar ben ik van overtuigd!

Reageer op dit artikel