nieuws

Kozijnenfabrikant helpt
architect met BIM-tekening

bouwbreed Premium

De Vries Kozijnen gaat bimmen. Levert een architect een voorlopig ontwerp (lod200), dan krijgt hij een uitvoeringstekening (lod400) terug.

Daarmee kan de architect een ‘clash control’ uitvoeren, om te zien of de kozijnen stroken met de overige bouwdelen. “In beginsel kan de architect ontwerpen wat hij wil, mits hij gebruikmaakt van onze lod200 bibliotheek”, aldus Wietze Bron, IT-manager van Doorwin, de groep waarvan De Vries Kozijnen deel uitmaakt. Met ‘lod’ (level of development) wordt de fase van het bouwinformatiemodel bedoeld. Een voorlopig ontwerp is lod200, het meest uitgewerkte is lod500. “Wij genereren een 3D-tekening van lod400-niveau”, aldus Bron. “De U-waardes staan daar al bij. We hebben een koppeling laten maken tussen het tekenprogramma Revit van Autodesk en ons Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem. Van daaruit kunnen we onze machines aansturen.” De Vries Kozijnen produceert houten kozijnen en is het eerste bedrijf van de Doorwin Groep dat gaat bimmen. Europrovyl uit Augustinusga, fabrikant van kunststof kozijnen, is het volgende bedrijf. Volgens Doorwin staat het bimmen bij fabrikanten van kozijnen en deuren nog in de kinderschoenen. De groep ziet het als een logische stap na de implementatie van het ‘lean’ produceren in 2010. Daarbij wordt elke handeling die geen waarde aan het product toevoegt, geëlimineerd. Bimmen verbetert de communicatie, vermindert de faalkosten, zorgt voor directe aansturing van de fabriek en beperkt de werkvoorbereiding. “Alle partijen kunnen effectiever werken”, stelt Doorwin.

Reageer op dit artikel