nieuws

Kozijn met nieuwe wapeningstechniek

bouwbreed Premium

De nieuwste generatie kunststof kozijnen van Deceuninck is niet meer versterkt met profielen van gegalvaniseerd staal maar met schuim en staaldraden of glasvezels. Daarmee wordt een koudebrug opgeheven.

De kozijnen zijn ingebouwd in het Livecase-paviljoen Flexibiliteit en Aanpasbaarheid dat tot en met donderdag te zien is op Building Holland in de Amsterdamse Rai. Met een warmtedoorgangscoëfficient van 0,9 W/m2K vallen de kozijnen royaal binnen de bovengrens van 2,2 W/m2K die het Bouw besluit stelt. Wie precies wil weten hoe de Vlaamse deuren en kozijnenbouwer de geclaimde prestaties realiseert kan beter de stand bezoeken van Deceuninck elders in hal 11. Daar zijn opengewerkte exemplar en te zien van de nieuwe kozijnen die luisteren naar de wonderlijke naam zendow#neo. De standaardvariant is op dit moment al leverbaar. De ramen hebben een dikte van 70 millimeter en de profielen van zowel het kozijn als het raamkad er tellen totaal vijf kamers. Een van die kamers is gevuld met een schuim dat is gemaakt uit deels gerecycled pvc. Staaldraden in langsrichting opgenomen in het schuim leveren het profiel de benodigde stijfheid. Onderwijl werkt Deceunink ook nog een hoogwaardiger kozijn en raam: de zendow#neo premium. Dat komt in de loop van d it jaar op de markt. Het raamprofiel is daar met 82 millimeter een stukje dikker waardoor er een extra kamer toegevoegd kon worden aan het profiel, wat bijdraagt aan de isolatiewaarde. De sterkte wordt ontleend aan glasvezels die tijdens extrusie aan het pvc zijn toegevoegd. Het niet bewegende deel van het kozijn heeft weer de vulling van schuim. Die komt in de plaats van gegalvaniseerde stalen profielen die tot nu toe de sterkte verlenen aan de kunststof kozijnen. Beide kozijnen vergen nieuwe extrusie-technieken, die de Vlaamse producent Linktrusion heeft gedoopt. De term is geregistreerd als handels naam. Beide typen kozijnen zijn volgens de producent 100 procent recyclebaar.

Reageer op dit artikel